Oblicz, ile jest kul czarnych w urnie, jeżeli P(A) = P(B)
TigerShoot: W urnie są kule białe i czarne, ogółem jest ich 9. Losujemy 2 kule. Niech:
A − oznacza zdarzenie polegające na tym, że dwie kule są tego samego koloru
B − oznacza zdarzenie, że kule są różnych kolorów
Oblicz, ile jest kul czarnych w urnie, jeżeli P(A) = P(B)
13 paź 22:07
ABC:
jak losujemy ze zwracaniem czy bez zwracania ?
13 paź 22:14
TigerShoot: Nie ma w treści zadania napisane czy ze zwracaniem czy nie
13 paź 22:20
TigerShoot: Pewnie chodzi o to że po prostu wkładamy rękę i jednym ruchem 2 kule wyciągamy
13 paź 22:21
ABC: przy takim założeniu że jednym ruchem 2 kule to masz równanie (k− ilośc kul czarnych)
k(k−1)+(9−k)(9−k−1)=36
k2−k+72−17k+k2=36
2k2−18k+36=0
k2−9k+18=0
(k−3)(k−6)=0
k=3 lub k=6
13 paź 22:38
TigerShoot: A mógłbyś wytłumaczyć swój tok rozumowania, tzn. skąd takie równanie?
13 paź 22:52
ABC:
bo wszystkich zdarzeń masz 8*9=72 , a to zupełny układ zdarzeń , więc 36 sprzyja
jednokolorowcom
a jednokolorowce to dwie czarne lub dwie białe
13 paź 23:04
TigerShoot: Dziękuje bardzo
13 paź 23:05