Udowodnij równośc
Oliwia i Antek :
Zadanie .
Udowodnij równośc
3√38+17√5=√9+4√5
W odpowiedzi jest żeby porównać szesciany obu liczb
38+17√5= [(9+4√5)3]1/2
czyli to w nawiasie do potęgi trzeciej i potem z tego pierwiastek kwadratowy
To potrafię zrobic , bardzo dużo liczenia ale czy jest jakiś inny szybszy sposób?
13 paź 21:09
Monika: A jakby to, co jest pod pierwiastkiem z prawej strony sprowadzić do kwadratu sumy?
Wtedy pierwiastek kwadratowy skróci się z wykładnikiem 2
i może wtedy łatwiej będzie dalej porównywać lewą i prawą stronę?
13 paź 21:14
an: pod pierwiastkami jest 2+√5 do potęg 3 i 2
13 paź 21:28
Oliwia i Antek :
tak proponujesz?
√9+4√5=
√9+√80=
√x+
√y
{x+y=9
4*x*y=80 to
{x*y=20
x=4 i y=5
√9+p[80}=
√4+
√5=2+
√5
(2+
√5)
3= 38+17
√5 no wyszło
13 paź 21:33