nawias
tom: czy jest ktoś w stanie powiedziec jak z punkttu przed zzrobiono ten nawias zaznaczony na
zdjeciu?
https://ibb.co/hcFSm1d
13 paź 20:36
Oliwia i Antek :
Dodajesz stronami oba rownania
Wyliczasz x i potem wstawiasz x do np 1 rownania i wyliczasz y
13 paź 20:52
tom: ale przed zaznaczonym na czerwono jest jedno równanie
13 paź 21:01
Oliwia i Antek :
========================
| 2 | | 1 | | 3 | | x | | 1 | |
| x+ |
| x= |
| x bo |
| = |
| x |
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| y+(− |
| y)= |
| y− |
| y=0 y |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2+(−5)=2−5=−3
Dostajesz jedno równanie
U[3}{5}x=−3 x=.....
13 paź 21:14
Monika: Bo ta 3 linijka − nad Twoim czerwonym zaznaczeniem − została rozbita na
2 równania do układu równań.
13 paź 21:20
tom: no ale jak to mogło zostac rozbite?
13 paź 21:24
Oliwia i Antek :
| a−b | | a | | b | |
| = |
| − |
| to pewnie w gimnazjum było juz  |
| c | | c | | c | |
13 paź 21:36
iko: kolego nie chce być nie miły ale tu nie chodzi o rozbicie ułamka a porównanie części
rzeczywistej i urojonej liczb zespolonych więc jeśli jesteś na poziomie liceum to nie staraj
się odpowiadać w każdym temacie
13 paź 21:41
tom: czzyli to jest porownanie poszczegolnych czesci w 1 rownaniu?
13 paź 21:49
iko: dokladnie
13 paź 21:49
Oliwia i Antek :
ja sie nie gniewam oczywiscie .
Wtedy w liceum były liczby zespolone wiec jako takie pojęcie mam o tych liczbach .
| 2x | | xi | | 3y | | 3yi | |
| + |
| + |
| − |
| = 2−5i |
| 5 | | 5 | | 2 | | 2 | |
| | 2x | | 3y | | 2 | | 3 | |
( |
| + |
| = |
| x+ |
| y− czesc rzeczywista |
| | 5 | | 2 | | 5 | | 2 | |
| xi | | 3yi | | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
| − |
| = |
| xi− |
| yi= i( |
| x− |
| y) cześc urojona |
| 5 | | 2 | | 5 | | 2 | | 5 | | 2 | |
13 paź 22:00