Równośc
Oliwia i Antek :
(x+y)3=x3+3x2y+3xy2+y3
(x+y)3= x3+y3+3x*y(x+y)
Zapisałem sobie ten wzór do zadanka
Udowodnic równośc
3√20+14√2+3√20−14√2=4
x=3√20+14√2
y=3√20−14√2
Obie strony do potęgi trzeciej
20+14√2+20−14√2+3*2*(3√20+14√2+3√20−14√2=64
6(3√20+14√2+3√20−14p[2})=64−40
3√20+14p[2}+3√20−14√2=24:6=4
Czyli zgadza sie
13 paź 20:05
Jagna i Antek:
20 ±14√2= (2±√2)3
to
L= 2+√2+2−√2 =4
13 paź 23:13
Oliwia i Antek :
Dziękuje

Ja rozumiem że tak można ,ale mój mózg już nie pracuje tak jak kiedyś więc robię siłowo
13 paź 23:18