Funkcja liniowa
Oliwia i Antek :
Dobry wieczór .
Funkcja liniowa ma postać f(x)=ax+b
Mam znależć wzór funkcji liniowej f(x) wiedząc że dla każdego x∊R prawdziwe sa rowności
f(3x)=3*f(x)−2 i f(x+3)=f(x)+9
{3ax+b=3(ax+b)−2
{ax+3+b=ax+b+9
z 1 równania wyjdzie mi b=1 ale w drugim dostaje
ax+4=ax+10 a to nie tak
13 paź 18:17
Mila:
f(x)=ax+b
f(3x)=3*f(x)−2 i f(x+3)=f(x)+9
1)
f(3x)=3ax+b i f(x+3)=a(x+3)+b
2)
3ax+b=3(ax+b)−2
a(x+3)+b=ax+b+9
3)
3ax+b=3ax+3b−2⇔b=3b−2, b=1
ax+3a+1=ax+1+9
3a=9,
a=3
y=3x+1
==============
Spr.
1)
f(3x)=3*3x+1=9x+1
3*(3x+1)−2=9x+3−2=9x+1 zgodność
2)
f(x+3)=3(x+3)+1=3x+9+1=3x+10
3x+1+9=3x+10 zgodność
posprawdzaj rachunki
13 paź 18:52
Oliwia i Antek :
Dziękuje Ci bardzo
MIlu 
Miałem wstawiać za samego x
a . Juz rozumiem
13 paź 18:56