Sprzężenie
vouila: Czemu iloczyn sprzężeń liczb zespolonych równa się wartości bezwzględnej do kwadratu? Czy może
ktoś to rozpisać
13 paź 13:41
Pitbull mały: niech z=a+bi z sprzeżone =a−bi
(a+bi)(a−bi)=a2−(bi)2=a2+b2=(√a2+b2)2
13 paź 14:14
vouila: Chodzi o iloczyn sprzężeń
(a−bi)*(a−bi)
13 paź 14:38
wredulus_pospolitus:
Na pewno o taki iloczyn Ci chodzi

Nie wydaje mi się
13 paź 14:48
Krzysiek :
(a−bi)*(a−bi) =a2−abi−abi−b2=a2−2ab*i−b2≠a2+b2
Poza tym
(a−bi)*(a−bi)= (a−bi)2 i w zadnym wypadku to sie nie rowna (a+bi)(a−bi)
Zamiast wartośc bewzględna lepiej jest mówić moduł
a |z|=√a2+b2i teraz patrz co napisał kolega o 14:14
13 paź 17:15
vouila:
_
Czyli z * z = a2 + b2 = IzI2
13 paź 19:38