Miód
Oliwia i Antek :
Trzynaście kg miodu należy rozlać do słoików mieszczących po 1,5kg i 2,5 kg miodu .
Ile słoików każdej wielkości należy przygotować ?
x−ilość słoików mieszczących po 1,5,kg miodu
y−ilośc słoików miesczących po 2,5 kg miodu i x,y ∊N
1,5x+2,5y=13
I teraz zgaduj zgadula ?
13 paź 13:12
6-latek:
3x+5y=26 równanie diofantyczne
13 paź 13:23
Oliwia i Antek :
Tak mi sie wydawało .
Zaraz będe czytał o tych równaniach
Po tym zadaniu jest nastepne
Dwunastu ludzi niesie 12 boche3nków chleba
| | 1 | |
Każdy mężczyzna niesie po 2 bochenki ,kobieta po |
| bochenka , a dziecko po |
| | 2 | |
Ilu jest mężczyzn , ile kobiet a ile dzieci
m+k+d=12
Sa dwa równania i trzy niewiadome
13 paź 13:31
Monika: Z intuicyjnego obliczenia wychodzą 2 słoiki po 1,5 kg oraz 4 słoiki po 2,5 kg.
13 paź 13:32
Oliwia i Antek :
Jeszcze w odpowiedzi jest
7 słoików po 1,5 kg i jeden po 2,5 kg
13 paź 13:34
ite:
Może być rozwiązanie na chłopski (unisexowy) rozum?
13 paź 14:12
Oliwia i Antek :
ite to jest zadanie ze szkoły średniej (tak przynajmniej jest w zbiorze zadań) więc jak
najbardziej
13 paź 16:40
Mila:
3x+5y=26, x,y∊N
+
3x=26−5y
3|(2−2y)
1) 2−2y=0⇔2y=2⇔y=1 wtedy x=8−1+0=7
7− liczba mniejszych słoików, 1 słoik większy
2−2y=3⇔2y=−1 brak rozw. dla y∊N
+
2) 2−2y=−3⇔2y=5 j.w
3)2−2y=−6⇔2y=8, y=4 wtedy x=8−4+(−2)=2
2− liczba mniejszych słoików, 4 słoiki większe
2*1.5+4*2.5=3+10=13
13 paź 18:31
Oliwia i Antek :
Milu dziekuje .
Ciekawe co na to powie
Monika
13 paź 19:00