Liczby
Oliwia i Antek :
Jeżeli n∊N to mogę napisać że liczba postaci 2n2+1 jest liczbą nieparzystą?
Czy należy to wykazać ?
13 paź 09:01
Fałszywy 6-latek: wykazanie nie jest trudne, 2n
2 jest zawsze liczbą parzystą
13 paź 09:33
Monika: Możesz, oczywiście, ale prościej nieparzystą oznaczyć 2n+1, czyli bez kwadratu
13 paź 13:33
Oliwia i Antek :
Moniko zadanie jest takie
Udowodnij ze dla dowolnej liczby naturalnej n liczba 2n3+n jest podzielna przez 3
2n3+n=n(2n2+1)
13 paź 13:37
ABC:
ja bym zauważył że 2n3+n=(2n3−2n)+3n , a z kolei 2n3−2n=2(n−1)n(n+1) jeśli nie chcesz przez
indukcję dowodzić
13 paź 15:47
Oliwia i Antek :
Dzięki ABC
To jest dobry patent .Czyli mamy iloczyn trzech kilejnych liczb naturalnych i wsród nich jest
jedna podzielna przez 2 i conajmniej jedna podzielna przez 3
Nie chce i nie lubie patrzec do odpowiedzi ale tam jest wskażowka
n=3k n=3k+1 in=3k+2 i k∊NU{0} czyli wstawiamy do wzoru liczby za n i patrzymy
13 paź 16:39