Oblicz sin7,5
AGa: Oblicz sin7.5stopnia bez wykorzystania kalkulatora i tablic.
Czy można to obliczyć z równania sin15=2sin7,5cos7,5.
sin15=(√6−√2)/4
12 paź 22:27
Oliwia i Antek :
Można ,ale takze mozna zrobic tak
{cos
2(α/2)+sin
2(α/2)=1 i
{cos
2(α/2)−sin
2(α/2)=cosα
Jak odejmiesz 1 od drugiego to masz
2sin
2(α/2)= 1−cosα
=======================
Jak je sobie dodasz to wtedy masz
2 cos
2(α/2)= 1+cosα
=====================
Nie wiem czy masz dane już sin15
o
Jeśli nie to znasz sin30
o i cos 30
o
Z tych wzorów połówkowych obliczysz sobie sin15
o i cos15
o
Jeszcze raz wzór połówkowy na sin(α/2) i masz sin7,5
o
Pewnie tylko żmudne rachunki będą, ale nikt nie powiedział że będzie lekko
12 paź 23:05
wredulus_pospolitus:
a ja zaproponuję inne podejście:
1. wiemy, że cos 82.5 = sin 7.5
| | a−b | | a+b | |
3. zastosujmy wzór sina − sinb = 2sin |
| cos |
| w taki sposób aby uzyskać sin7.5 i |
| | 2 | | 2 | |
cos82.5
4. w takim razie chcemy, aby:
z tego wychodzi nam: a = 12*7.5 = 90 ; b = 10*7.5 = 75
więc mamy:
2sin
27.5 = 2sin7.5*cos82.5 = sin90 + sin75 = 1 + sin(45+30) = .... rozpisać dalej stosując
odpowiedni wzór.
Czy nie uważacie, że to będzie 'odrobinkę' prościej ?
13 paź 08:27
Little Mint:
Do czego ten świat zmierza .
Jeszcze do niedawna ludzie marzyli aby mieć maszyny które wykonają za nich skomplikowane
obliczenia .
Kiedy już je mają to co? Zabrania się ich używania ? Paranoja .
9 lis 22:37
baybay:
| | √6+√2 | |
cos15o=cos(45o−30o)=.... = |
| |
| | 4 | |
1−cos15
o = 2sin
27,5
o
to
sin7,5
o= .......
9 lis 23:03
Little Mint:
Tak .
baybay 
−niech Ci będzie . Tylko po co ?
W tym czasie można zrobic wiele innych pożytecznych rzeczy .
Choćby wypić dobrą
9 lis 23:13