matematykaszkolna.pl
Pole przekroju prostopadłościanu popuś: W prostopadłościanie krawędzie podstawy mają długość 6 i √3 , a przekątna prostopadłościanu ma długość 2 √10 . Oblicz: c) pole przekroju prostopadłościanu płaszczyzną przechodząca przez przekątną ściany bocznej i przekątną prostopadłościanu, które wychodzą z tego samego wierzchołka. Próbowałem na wiele sposobów, ale każdy z nich okazał sie nie wypałem. Jak się za to zabrać?
12 paź 22:00
Oliwia i Antek : Proponuję tak Ci zrobic Wez sobie jakiekolwiek pudełeczko (może byc po lekarstwach ) i i zobacz jak idzie przekatna prostopadłoscianu Masz wymiary podstawy to obliczysz długośc przekatnej podstawy masz dlugośc przekatnej peostopadloscianu to z Tw Pitagorasa obliczysz jego wysokośc caly czas patrz na to pudelko i się baw emotka
12 paź 22:10
wredulus_pospolitus: rysunek a liczyłeś dla tego przekroju
12 paź 22:11
popuś: rysunekLiczyłem. a=6, b=3, c=1 Z pitagorasa liczę przekątną sciany bocznej d=2 Liczę pole tego przekroju a*d=12 Pole przekroju, którego poszukuje, powinno więc wynosić 12/2=6, jednakże problem zaczyna się w momencie, gdy w odpowiedziach dla tego przypadku, pole przekroju TRÓJKĄTA ma wynosić 12. Błąd w odpowiedziach, czy wina leży po mojej stronie?
12 paź 22:18
pop: rysunek P=12
12 paź 22:20
wredulus_pospolitus: jakiego znowuż trójkąta
12 paź 22:24
popuś: Czyli w zadaniu chodziło o wyliczenie płaszczyzny, która będzie prostokątem? Dążyłem cały czas do znalezienia pola trójkąta
12 paź 22:25
wredulus_pospolitus: Przekrój jest wytyczony przez te przekątne jest prostokątem A nie trójkątem
12 paź 22:25
wredulus_pospolitus: Nie płaszczyzny ... policzyć miałeś przekrój ... przekrój to część wspólna figury z płaszczyzną przecinającą. I częścią wspólną jest prostokąt
12 paź 22:26
popuś: rysunekŻyłem w przeświadczeniu, że musze obliczyć pole tego trójkąta
12 paź 22:29
popuś: Dzięki za pomoc, już wszystko rozumiem
12 paź 22:30
wredulus_pospolitus: No to teraz mam nadzieję, że zapamiętasz czym jest przekrój emotka
12 paź 22:32