Pole przekroju prostopadłościanu
popuś: W prostopadłościanie krawędzie podstawy mają długość 6 i √3 , a przekątna
prostopadłościanu ma długość 2 √10 . Oblicz:
c) pole przekroju prostopadłościanu płaszczyzną przechodząca przez przekątną ściany
bocznej i przekątną prostopadłościanu, które wychodzą z tego samego wierzchołka.
Próbowałem na wiele sposobów, ale każdy z nich okazał sie nie wypałem. Jak się za to zabrać?
12 paź 22:00
Oliwia i Antek :
Proponuję tak Ci zrobic
Wez sobie jakiekolwiek pudełeczko (może byc po lekarstwach ) i i zobacz jak idzie przekatna
prostopadłoscianu
Masz wymiary podstawy to obliczysz długośc przekatnej podstawy
masz dlugośc przekatnej peostopadloscianu to z Tw Pitagorasa obliczysz jego wysokośc
caly czas patrz na to pudelko i się baw
12 paź 22:10
wredulus_pospolitus:

a liczyłeś dla tego przekroju
12 paź 22:11
popuś:

Liczyłem. a=6, b=
√3, c=1
Z pitagorasa liczę przekątną sciany bocznej d=2
Liczę pole tego przekroju a*d=12
Pole przekroju, którego poszukuje, powinno więc wynosić 12/2=6, jednakże problem zaczyna się
w momencie, gdy w odpowiedziach dla tego przypadku, pole przekroju TRÓJKĄTA ma wynosić 12.
Błąd w odpowiedziach, czy wina leży po mojej stronie?
12 paź 22:18
pop:

P=12
12 paź 22:20
wredulus_pospolitus:
jakiego znowuż trójkąta
12 paź 22:24
popuś: Czyli w zadaniu chodziło o wyliczenie płaszczyzny, która będzie prostokątem? Dążyłem cały czas
do znalezienia pola trójkąta
12 paź 22:25
wredulus_pospolitus:
Przekrój jest wytyczony przez te przekątne jest prostokątem

A nie trójkątem
12 paź 22:25
wredulus_pospolitus:
Nie płaszczyzny ... policzyć miałeś przekrój ... przekrój to część wspólna figury z płaszczyzną
przecinającą.
I częścią wspólną jest prostokąt
12 paź 22:26
popuś:

Żyłem w przeświadczeniu, że musze obliczyć pole tego trójkąta
12 paź 22:29
popuś: Dzięki za pomoc, już wszystko rozumiem
12 paź 22:30
wredulus_pospolitus:
No to teraz mam nadzieję, że zapamiętasz czym jest przekrój
12 paź 22:32