Nierówności miedzy średnimi
Oliwia i Antek :
Wykorzystując nierówość pomiędzy średnimi znajdz
1) Największą wartość funkcji f(x)=2x/(x2+1) i x ∊R
2) Największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)=x/(ax2+b) gdzie a,b ∊R
3) Najmniejszą wartość funkcji f(x)=x3+(48/x) gdzie x∊R
4) Największa wartość funkcji f:(0,1)→R i f(x)=x4−x6
Wiem tylko że srednia arytmetyczna ≥średniej geometrycznej ≥śreedniej harmonicznej
Ale jak i jakie w tych zadaniach to nie bardzo wiem
12 paź 20:11
Oliwia i Antek :
12 paź 20:59
ite:
| | 48 | |
3) Znajdź najmniejszą wartość funkcji f(x)=x3+ |
| gdzie x∊R ? ? |
| | x | |
Coś nie tak z treścią!
| | 48 | |
Jeśli x∊ℛ\{0} to limx→−∞(x3+ |
| ) = −∞, najmniejsza wartość funkcji nie istnieje. |
| | x | |
| | 48 | | 16 | | 16 | | 16 | |
Jeżeli x∊ℛ+, wtedy można zapisać f(x) = x3+ |
| = x3+ |
| + |
| + |
| |
| | x | | x | | x | | x | |
i dla tej postaci skorzystać z nierówności między średnią i geometryczną, określając
najmniejszą wartość funkcji dla argumentów rzeczywistych dodatnich.
12 paź 22:28
Oliwia i Antek :
tak masz racje jest R
+
Strasznie malutkie te literki

Prosze wytłumacz dlaczego te 48 rozpisane na trzy po 16?
Ja naprawde tego nie czaję
Możesz rozpisać co dalej ? dziękuje
12 paź 22:37
ite:
− trzeba policzyć średnią arytmetyczną tej sumy czterech składników oraz jej średnią
geometryczną
| x3+(16/x)+(16/x)+(16/x) | |
| ≥4√x3*(16/x)*(16/x)*(16/x) |
| 4 | |
− uprościć to wyrażenie
spróbujcie dokończyć
12 paź 22:45
Oliwia i Antek :
Dziękuję za cięzka pracę.
To jednak nie dla mnie . Może w toku dalszej nauki załapie
12 paź 23:10
Mila:
1)
Dla dwóch składników: a,b∊R
+
2)
dla 4 dodatnich składników:
| | 48 | |
ite zapisała sumę x3+ |
| w postaci sumy 4 składników i wyszło to, co miało wyjść. |
| | x | |
13 paź 20:51
Oliwia i Antek :
Milu
ma byc ze najmniejsza wartośc to 32
Zastosowac te nierówności co piszesz Ty i ite
Tylko jak z tego wyliczyc te 32 ?
13 paź 20:58
Mila:
Zadanie 1)
x>0
| | 1 | |
x+ |
| ≥2 to możesz łatwo wykazać, |
| | x | |
zatem wartość ułamka
| 2 | |
| ≤1 , czyli największa wartość to 1 |
| |
13 paź 21:06
Mila:
3)
| |
| ≥4√x3*(16/x)*(16/x)*(16/x))⇔ |
| 4 | |
| | 48 | |
x3+ |
| ≥4*4√163=4*4√212=4*23=32 |
| | x | |
13 paź 21:35
Oliwia i Antek :
Milu
dziękuje za ciężka prace
13 paź 21:37