proszę o rozwiązanie
anna: usuń z niewymierności mianownik
20/ (2 + 3√2)
12 paź 16:20
ite:
Czy zamiast rozwiązania mogą być wskazówki?
12 paź 16:24
Krzysiek:
Skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia
a3−b3=(a+b)*[(a2− a*b+b2)]
Domnóz licznik i mianownik wyrażenia przez ten nawias kwadratowy i w mianowniku dostaniesz
23+(3√2)3= 8+2=10
12 paź 16:39
Krzysiek: a3+b3 ma byc
12 paź 16:39
Min. Edukacji: Usunąć mianownik się nie da można jedynie usunąć z niego niewymiernosc
12 paź 16:53
anna: mam rozumieć że korzystając ze wzoru skróconego a3 + b3 = (a + b)( a2 − ab + b2)
a = 2 b = 3√2
20( 4 − 23√2 + 3√4)/ 8+2 = 20( 4 − 23√2 + 3√4)/ 10
czy to jest rozwiązanie
12 paź 18:23
Krzysiek:
Jeszcze skróc to
12 paź 18:26
Krzysiek:
jak to zrobiłaś to
takie cos
12 paź 18:35
Krzysiek:
Skorzystaj z tego ze
| a | | a*n√xn−1 | | a*n√xn−1 | |
| = |
| = |
| |
| n√x | | n√x*n√xn−1 | | n√xn | |
n−stopień pierwiastka
12 paź 18:48
Krzysiek:
I juz na sam koniec
Usuń niewymierność z mianownika takiego wyrażenia
Miłej zabawy
12 paź 18:55
anna: dziękuję
12 paź 22:18