zbiór
123: Czy indeks dla rodzin zbiorów np At gdzie t ∊ R może być np równy 1/2? tzn A(1/2)?
12 paź 13:35
123: inaczej mówiąc czy indeksy mogą być tylko liczbami całkowitymi dodatnimi?
12 paź 13:35
chichi:
zależy co te indeksy miałyby oznaczać, zwyczajowo indeksy są naturalne, ale jeśli piszesz o
rodzinie zbiorów At, gdzie t∊R, to przecież podałeś ze t przebiega zbiór R, a nie N, więc o
co chodzi? Pokaz w związku z jakim zadaniem miewasz takie wątpliwości...
12 paź 13:41
123: np At = (1,2t) tak zmyśliłem
12 paź 13:42
123: to nie ma sensu niech At = (−oo, 2t) np mogę mówić o zbiorach np A0.25 itp?
12 paź 13:43
123: jeśli t ∊ T, gdzie T = R?
12 paź 13:43
chichi:
przyda Ci się podręcznik ze wstępu do matematyki, bo ja nie wiem jak rozumieć ten zapis.
12 paź 13:44
123: XD odpowiesz?
12 paź 13:44
chichi:
oczywiście, że możesz, ale najpierw trzeba to zdefiniować, co będzie oznaczał twój indeks.
12 paź 13:45
123: będzie to wskaźnik zbioru
12 paź 13:46
123: można?
12 paź 13:46
chichi:
indeksy nawet nie muszą być liczbami, wszystko zależy od tego co ten indeks ma oznaczać
12 paź 13:46
123: Ale proszę Cię o odpowiedź, bez ironii

, możemy wyznaczać zbiór dla dowolnego t ∊ R?
12 paź 13:48
12 paź 13:51
123: coś jeszcze?
12 paź 13:52
12 paź 13:52