Podaj interpretację geometryczną
Anitaa: Podaj interpretację geometryczną:
| z+3 | |
I |
| I ≥ 1 (ten ułamek jest w wartości bezwględnej) |
| z−2i | |
12 paź 13:24
Mila:
Podpowiedź:
z≠2i
|z+3|≥|z−2i|
Poczytaj o symetralnej odcinka.
12 paź 14:42
Krzysiek:
Dzień dobry
Milu 
Takie pytanko do Ciebie .
Czy masz może w pdf Algebra liniowa Pani Jurlewicz i Pana Skoczylasa?
Miałem na dysku i dysk poszedł w las
12 paź 15:17
Krzysiek:

|z+3| to jest moduł liczby zespolonej a |z|=
√x2+y2
|z+3|=|x+3+yi|=
√(x+3)2+y2=
√x2+6x+9+y2
|z−2i|=|x+yi−2i|=|x+i(y−2)|=
√x2+(y−2)2=
√ x2+y2−4y+4
√x2+y2+6x+9≥
√x2+y2−4y+4 /
2
x
2+y
2+6x+9≥x
2+y
2−4y+4
6x+4y≥−5
4y≥−5−6x
Chyba sie nie pomyliłem
12 paź 15:52
Mila:

1) Symetralna odcinka: (−3,0)),((0,2)
(x+3)
2+y
2=(x
2+(y−2)
2
2)
sprawdzam (z=2i) spełnia nierówność |z+3|≥|z−2i|
zatem punkty półpłaszczyzny nad symetralną ( i na symetralnej) to szukany zbiór punktów.
3) wpisz w google , to może znajdziesz algebrę Skoczylasa
12 paź 19:09
Krzysiek:
Dobry wieczór

Patrzyłem na książki to okolo 40 zl za tom .
Poszukam potem może te pdf−y będa
12 paź 19:23