proszę o rozwiązanie
anna: oblicz sumę dziesięciu najmniejszych
dodatnich pierwiastków równania
2sin2x =1
ja to wykonałam tak
2sin2x =1
sin2x =12
sinx = √22
x = π4 + 2kπ k∊ Z
x = a1 = π4
a2 = π4 + 2*2π = 174π
r= 174π − π4 =4π
a 10 = π4 + 9*4π =145π4
czyli S10 =(( π4 + 145π4)/2)*10 =
wynik jest 25π
11 paź 17:42
wredulus_pospolitus:
| | √2 | |
a czemu odrzucasz: sinx = − |
| to 'x' (pierwiastek) ma być >0 ... a nie wartość |
| | 2 | |
sinx
11 paź 17:45
wredulus_pospolitus:
| | π | | √2 | |
kolejna sprawa −−− x = |
| + 2kπ to nie jedyne 'x' dla których sinx = |
| |
| | 4 | | 2 | |
Ty masz jedynie
niebieskie punkty a co z
czerwonymi
11 paź 17:48
Aruseq: Po pierwsze: brakuje rodziny rozwiązań x=3π4+2kπ
Po drugie: twoje a1 to rzeczywiście π4, ale a2 to będzie π4+2π, a nie +4π
11 paź 17:49
wredulus_pospolitus:
| | π | |
alternatywna droga: 2sin2x = 1 −−−> 2sin2x − 1 = 0 −−−> cos(2x) = 0 −−−> 2x = |
| + kπ |
| | 2 | |
| | π | | kπ | |
−−−> x = |
| + |
| −−− i teraz będą wszystkie punkciki wzięte pod uwagę  |
| | 4 | | 2 | |
11 paź 17:50
anna: jeżeli a1=π4
a2 =π4+π= 34
r = 12π
a10= π4 +9* 12π = π4 +92π = 194π
S10 =(( π4 + 194π )/2)10 =25
czy to jest poprawne
11 paź 20:49
wredulus_pospolitus:
Wyszło Ci 25π ... i taka napisałaś że jest odpowiedź ... pomijając błędy zapisu ... powinno być
dobrze
11 paź 21:06
anna: dziękuję bardzo
11 paź 21:48