moge prosic o rozwiazanie?
mateusz:
11 paź 17:05
Aruseq: Licznik i mianownik pomnóż przez sprzężenie mianownika
11 paź 17:10
Krzysiek:
| √2+1 | | 1−i√3 | |
| * |
| = dalej sam |
| 1+i√3 | | 1−i√3 | |
11 paź 18:26
Krzysiek:
Dobrze. Mateusz a co to za studia są że nie potrafisz sam takiego prostego przykładu zrobić,
tylko dajesz tutaj do rozwiązania ?
Nie potrzebujesz tego umieć ?
A co zrobisz na kolokwium?
11 paź 21:23
Mateusz: | | 1−√3 | |
Bardziej mi chodzi ze w rozwiązaniu które mam podane pojawia się |
| i , gubię się z tą |
| | 4 | |
jedynką bo nie jestem pewny skad sie tam bierze
11 paź 21:36
mateusz: na samym końcu wychodzi mi tak :
| √2−i√6+i+3 | |
| to na 2 ułamki rozbic to wiem. chciałbym tylko zorientować w ktorym |
| 4 | |
miejscu robię błąd bo sam nie potrafie go znalezc
11 paź 21:41
Mateusz: Ten √3 w ułamku to pomyłka miała byc 6 pod pierwiastkiem
11 paź 21:46
Krzysiek:
sam licznik liczę
(√2+i)(1−√3i)= √2−√6i+i+√3= √2+√3−i(√6−1)=(√2+√3)+i(1−√6)
11 paź 22:08