logika
gibby: Używając tylko kwantyfikatorów, spójników logicznych oraz relacji =, ≠, <, ≤ zapisać
stwierdzenia:
(a) funkcja f nie jest rosnąca na przedziale [0, 1];
(b) x ∈ [−1, 2);
(c) równanie x7 + 3x5 + 1 = 0 ma tylko jedno rozwiązanie rzeczywiste;
(d) liczba 2017 jest pierwsza.
10 paź 23:12
wredulus_pospolitus:
(a) ∀x,y ∊[0,1] f(x) = f(y) (ewentualnie: ∀x∊[0,1] ∀y∊[0,1] f(x) = f(y) )
(b) ∀x −1 ≤ x < 2
10 paź 23:32
wredulus_pospolitus:
(d) ∀x∊N+ ∃y∊N+ 2017 = x*y ⇒ x = 1 ∨ x = 2017
10 paź 23:36
wredulus_pospolitus:
(3) ∃x1 ∊ R ∀x∊R (x17 + 3x15 + 1 = 0 ∧ x7 + 3x5 + 1 = 0) ⇔ x1 = x
10 paź 23:41
wredulus_pospolitus:
Tak ja bym to widział.
Zastanów się czy wszystko 'kumasz'.
10 paź 23:42
chichi:
@wredulus relacji należenia nie mogliśmy używać to raz, dwa moim zdaniem powiedzenie
"nie jest rosnąca" oznacz iż może maleć bądź być stała, zatem:
∀ ∀ ( x ≤ y ⇒ f(y) ≤ f(x) ).
0≤x≤1 0≤y≤1
11 paź 01:21
wredulus_pospolitus: faktycznie ... jest że nie ma być rosnąca.
Co do znaku należenia −−− szczerze mówiąc ... dla mnie jest to część kwantyfikatora dlatego nie
zwracałem na to uwagę, ale jeżeli byśmy przyjęli, że nie może być przy kwantyfikatorze, to
poważnie komplikuje sprawę z punktem (c) i (d) i na dobrą sprawę nie wiem wtedy jak to w
prosty sposób zapisać
11 paź 01:34
jc: (a) ∃ x ∃ y 0≤ x ≤ 1 ∧ 0 ≤ y ≤ 1 ∧ x < y ∧ f(x) ≥ f(y)
(b) −1 ≤ x < 2
(c) (∃ x w(x)=0 ) ∧ (∀ x ∀ y (w(x)=0 ∧ w(y)=0) ⇒ x=y), w = wielomian
(d) ∀ n ∀ k ( n m = 2017 ⇒ (n=1 ∨ k=1) ), n, k = liczby naturalne
11 paź 08:15
ite:
przystojni panowie, nie lekceważcie nawiasów!
11 paź 17:21