Liczby wymierne, dowód
.: Znaleźć wszystkie liczby wymierne r > 0, r ≠ 1 takie, że r1r−1 jest liczbą wymierną.
10 paź 22:08
wredulus_pospolitus:
no to nadal r = 2 −> 2
1/(2−1) = 2
1 = 2
10 paź 22:10
.: to jest jedna a jest ich nieskończenie wiele
10 paź 22:11
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
co dalej ... r = |
| także będzie dawało liczbę wymierną |
| | 2 | |
10 paź 22:12
wredulus_pospolitus:
doprawdy ... jest ich nieskończenie wiele
10 paź 22:13
wredulus_pospolitus:
to się zastanów nad tym co jest istotniejsze:
aby zapewnić sobie, że liczb a
b jest wymierna ... ważniejsze dla mnie jest patrzenie, aby:
1. a była liczbą całkowitą
2. b była liczbą całkowitą
10 paź 22:14
.: | | 1 | |
w odpowiedziach jest r = |
| , n ∊ N |
| | n | |
10 paź 22:18
.: r = 1+1n, n ∊ Z\{0, −1}
10 paź 22:18
wredulus_pospolitus:
po pierwsze −−− r = 1/n , n∊ N nie jest poprawną odpowiedzią, ponieważ:
1. dla n = 0 liczba r nie istnieje
2. dla n = 1 liczba r = 1, którą w treści zadania odrzucono
10 paź 22:25
wredulus_pospolitus:
Nie patrz na wynik

odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie
10 paź 22:25