uklad wspolrzednych
ola: jak zaznaczyc w ukladzie wspolrzednych z = 3 − 4i
10 paź 21:29
wredulus_pospolitus:
z = x + yi
stąd mamy: 3 i −4 jako współrzędne (x,y).
10 paź 21:32
ola: a skad ten wzor?
10 paź 21:33
wredulus_pospolitus:
to jest DEIFNICJA liczby zespolonej.
liczba zespolona postaci z = x + iy jest sposobem zapisania współrzędnych dwuwymiarowych za
pomocą jednowymiarowej liczby
Po to de facto powstały liczby zespolone
10 paź 21:36
Krzysiek:
Problemem bedzie pewnikiem to że miała zapisane z=a+bi i jak sa juz inne oznaczenia to własnie
pewnie ten problem
10 paź 21:40
10 paź 22:04
Mila:
11 paź 14:45