monotoniczność
Anonim:

Cześć mam pytanie jak mam wyznaczyć monotoniczność to w jaki sposób mam traktować punkt (3,3)
ta kreska nad linią OX to jest podziałka nad liczbą 3 Prosze o pomoc
10 paź 19:20
chichi:
nie określamy monotoniczności funkcji w punkcie.
10 paź 19:26
Anonim: A jaka tutaj jest największa wartość?
10 paź 20:39
Anonim: A wartość f(3)=3?
10 paź 20:40
chichi:
f(3) = 3, wart. największa nie istnieje
10 paź 20:51
Anonim: Dzięki 😀
10 paź 20:57
Anonim: Mam jeszcze pytanie tutaj jest ten wykres czy funkcja y oznacza całą funkcję niebieską?
https://ibb.co/Hp7BzmX
10 paź 21:04
chichi:
y to nie jest funkcja, to wartość. ktoś niekompetentny robił te wykresy
10 paź 21:46
Monika: Anonim, ale mnie oświeciłeś.
To znaczy, że wartość największa nie jest 2 dla x należącego do przedziału <0 ; 3) ?
10 paź 21:52
wredulus_pospolitus:
dlaczego największa wartość funkcji dla przedziału x∊[0 ; 3) nie jest 2

Na tym odcinku
funkcja ta jest stała f(x) = 2
10 paź 21:54
chichi:
ale o co sie tobie @Monika wgl rozchodzi?
10 paź 22:04
Anonim: Mam policzyć f(x)≥2 to jest cała funkcja czy fragment? Do tego wykresu
10 paź 22:06
chichi:
narysuj prostą daną równaniem y = 2 i sprawdź kiedy wykres funkcji f leży nad wykresem tej
prostej, bądź się przecinają (w nieskończonej liczbie punktów też mogą rzecz jasna)
10 paź 22:08
wredulus_pospolitus:
Anonim −−− fragment −−−> dla x ∊ [ 3 , 7 )
10 paź 22:08
Monika: Wredulus, witaj

Aha, czyli tu dla f. stałej nie ma wart. największej.
Podajemy ją tylko, gdy w danym y jest maksimum, tak?
10 paź 22:10
chichi:
pytamy o wartość największą funkcji na całej dziedzinie, a nie na jej obcięciu
10 paź 22:11
Anonim: To mam brać pod uwagę fragment czy całą funkcję?
10 paź 22:12
Anonim: W tej nierówności
10 paź 22:12
Anonim: Nie wiem jak to zrobić jeżeki chodzi o całość😀
10 paź 22:13
chichi:
ty widzisz fragment za argumentem równym 3? ze tam wartości są bliskie 4, ale 4 nie osiągają,
dlatego nie ma wart. największej, ty mówisz o czymś zupełnie innym.
10 paź 22:13
chichi:
10 paź 22:17
Anonim: Rysunek wiem jak zrobić ale nie wiem co dalej?
10 paź 22:19
chichi:
y = f(x), g(x) = 2
wykres funkcji f leży nad, bo znak większości, bądź leżą na sobie − wtedy zachodzi równość
f(x) ≥ g(x) ⇔ f(x) ≥ 2 ⇔ x ∊ [0,7)
P.S. @wredulus podał odp. do takie nierówności: f(x) > g(x).
10 paź 22:20
Anonim: Można jakoś łatwiej wytłumaczyć?😏
10 paź 22:29
wredulus_pospolitus:
Okey ... no to od początku −−− patrzymy na to co narysował chichi o 22:17
1. To całe fioletowe to być wykres funkcji f(x)
Dziedzina tejże funkcji to Df = (−∞ ; 7)
10 paź 22:30
wredulus_pospolitus:
Jakby będzie zbiór wartości tejże funkcji
10 paź 22:31
wredulus_pospolitus: Jaki*
10 paź 22:31
Monika: Wredulus, witaj

A jak zinterpretować te kropki w przedziale (0 ; 3) ? To są punkty?
11 paź 11:09
Anonim: Wykres poprawny jest z 10 października 21:04 wcześniej źle narysowałam i zbiór wartości
Funkcji to (−∞,2)∪(2,4)
11 paź 12:11
ite:
@Anonim na wykresie z 10 paź 21:04 widać, że zbiór wartości tej funkcji z (a) to przedział
(−∞,4).
11 paź 12:18
Anonim: a dlaczego tak? A nie tak jak ja myślę?
11 paź 12:28
ite:
Dla każdego x∊[0,3) wartość funkcji wynosi 2 / f(x)=2 /,
czyli istnieje taki x z dziedziny (a nawet nieskończenie wiele takich argumentów), że funkcja
przyjmuje wartość 2.
Wniosek: liczba 2 należy do zbioru wartości funkcji.
11 paź 12:50
chichi:
"Wykres poprawny jest z 10 października 21:04 wcześniej źle narysowałam i zbiór wartości
Funkcji to (−
∞,2)∪(2,4)"
podaj proszę ile jest równe f(1) albo f(2)
11 paź 12:55
Anonim: Chichi jest równe 2 już rozumiem ale co dalej?😏
11 paź 13:02
chichi:
co, co dalej? z czym? skoro f(1) = f(2) = 2, to jak może jej nie być w ZWf?
11 paź 13:13
Anonim: to wiem ale co z nierownoscią f(x)≥2?
11 paź 13:18
chichi:
co oznacza relacja ≥

że coś jest większe lub równe, przekładając to na język interpretacji
geometrycznej wykresów, oznacza to iż jeden wykres leży nad drugim, bądź się przecinają (leżą
na sobie), Ty masz sprawdzić kiedy wykres różowy leży nad wykresem zielonym, bądź leżą na
sobie, przecinają się i odczytujesz to z rysunku, który Ci zrobiłem, czego Ty nie rozumiesz
11 paź 13:22
Anonim: już rozumiem dzięki
11 paź 13:32
Anonim: Jeszcze proszę o sprawdzenie zadania dla wykresu drugiego b) z 10 października 21:04
https://ibb.co/0Fry9rX
13 paź 19:49
Anonim: Jest dobrze?😀
14 paź 12:56
Anonim: trzeba odczytać dziedzinę, zbiór wartości funkcji, miejsca zerowe, przedziały monotoniczności
funkcji
największą/najmniejszą wartość funkcji, wartość f(3), rozwiązanie nierówności f(x)>=2
14 paź 14:15
Anonim: jak jest źle to proszę napisać co?
14 paź 15:07
14 paź 16:12
Anonim: ?
14 paź 18:21
Anonim: ?
15 paź 15:34
Oliwia i Antek :
na wykresie jest przy x=6 kropka zamalowana
więc dziedzina z prawej domknięta
Miejsca zerowe
x0=−2
x0∊<2,5> więc x0={−2}U<2,5>
15 paź 15:57