Rozkładanie wyrażeń algebraicznych
Krzysiek:
Rozłożyć na czynniki wyrażenia
1) xy+yz+x+z
2) ax2−bx2+bx−ax+a−b
3) a5−a3+a2−1
4) bc(b+c)+ca(c−a)−ab(a+b)
5) y3(a−x)−x3(a−y)+a3(x−y)
6) a3+b3+c3−3abc
7) x(y2−z2)+y(z2−x2)+z(x2−y2)
8) (b−c)3+(c−a)3+(a−b)3
1) (xy+x)+(yz+z)=x(y+1)+z(y+1)=(y+1)(x+z)
2)x2(a−b)−x(a−b)+(a−b)
(a−b)[x2−x+1]
3)a3(a2−1)+(a2−1)=(a2−1)(a3+1)
Następne już za trudne dla mnie
10 paź 13:11
Mietek z fabryki żyletek: czwarte jest chytre wychodzi (a+b)(c−a)(b+c)
10 paź 13:23
chichi:
(4) ... = b
2c + bc
2 + ac(c − a) − a
2b − ab
2 =
= b
2c − ab
2 + ac(c − a) + bc
2 − a
2b =
= b
2(c − a) + ac(c − a) + b(c − a)(c + a) =
= (c − a)[b
2 + ac + b(c +a)] =
= (c − a)(b
2 + ab + ac + bc) =
= (c − a)[b(b + a) + c(a + b)] =
= (c − a)(a + b)(b + c)
czyli tak jak bodajże @
ABC? wspomniał
10 paź 13:40
Krzysiek:
Myślisz żeby najpierw powymnażać wszystko i potem zobaczyć co będzie?
10 paź 13:42
Krzysiek:
OK. Wypije

i na spacer musze iść
Potem zobaczę .Dzięki
10 paź 13:44
ABC:
idź na spacer, w domu ludzie umierają
10 paź 14:05
Krzysiek:
ABC to nie to że mi się chce ale muszę i to nie ze względu na pieska
10 paź 16:23
Krzysiek:
Nr 6 może zacznę
a3+b3+c3=(a+b+c)3− cała ta reszta
(a+b+c)3=[(a+b)+c]3
oznacze sobie
a+b=x
c=y
(x+y)3= x3+3x2y+3xy2+y3
[(a+b)+c]3= (a+b)3+3c(a+b)2+3c2(a+b)+c3=
=a3 + 3a2b+ 3ab2 + b3 + 3a2c + 6abc + 3cb2 + 3c2a + 3c2b + c3
a3+b3+c3−3abc= {(a+b+c)3 − [3a2b + 3ab2 + 3a2c + 3cb2+ 3c2a + 3c2b +6abc]}−3abc
Pokieruje ktos dalej ?
10 paź 20:13
ABC: może jakoś tak: a3+b3+c3−3abc=
=(a+b)3+c3−3ab(a+b)−3abc
=(a+b+c)3−(3c(a+b)2+3(a+b)c2)−3ab(a+b+c)
=(a+b+c)3−3c(a+b)(a+b+c)−3ab(a+b+c)
=(a+b+c)3−(a+b+c)(3ab+3bc+3ca)
=(a+b+c)(a2+b2+c2+2ab+2bc+2ca)−(a+b+c)(3ab+3bc+3ca)
=(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ca)
10 paź 22:43
Krzysiek:
Dziękuje bardzo za pomoc

Będzie nastepne zadanie gdzie kazali wlasnie to wykorzystać
Teraz tylko dobrze to zrozumieć
10 paź 22:50