Dowodzenie
Madzia: Jak udowodnić że liczba 3√3+3√2 jest niewymierna ?
Jak mam √3+√2 to bez problemu znajduje wielomian, którego pierwiastkiem jest ta liczba.
9 paź 15:08
wredulus_pospolitus:
A w jaki sposób udowadniałabyś niewymierność liczby
√3 +
√2
9 paź 15:53
Madzia: Podnosiłam do kwadratu
9 paź 20:06
wredulus_pospolitus:
i co dalej
9 paź 20:08
wredulus_pospolitus:
dobra ... wykaż że √3 + √2 jest liczbą niewymierną
9 paź 20:08
jc:
x=3√3+3√2
x3=5+33√6 x
(x3−5)3=27*6*x3
9 paź 20:54
Madzia: jc dziękuję, o tym nie pomyślałam, żeby to tak przenieść
11 paź 15:34