kamil: postać iloczynowa wielomianu W(x) = a(x-x1)(x-x2)*...*(x-x
n-1)(x-x
n) zatem:
a) 5x
4 - 5x
2 //wylaczamy przed nawias 5
5(x
4 - x
2) // w nawiasie mamy wzor skroconego mnozenia
5(x
2 - x)(x
2 + x) -> pierwiastkiem x
2-x=x(x-1) = 0 lub 1
x
2+x=x(x+1) = 0 lub -1
ostatecznie pierwiastkami wielomianu sa {-1,0,1} a wzor 5(x-1)(x+1)
b) 2x
3 - 12x
2 + 18x = 2x(x
2 - 6x + 9) //mamy funkcje kw. liczymy delte i pierwiastki
więc
Δ = 0
x=3 -> (x-3)
2
ostatecznie pierw. wielomianu sa {0,3} a wzor: 2x(x-3)
2
c) x
5 - 16x = x(x
4 - 16) = x(x
2 - 4)(x
2 + 4) = x(x-2)(x+2)(x-2)(x+2)
ostatecznie pierwiastkami wielomianu sa {-2,0,2} a wzor x(x-2)
2*(x+2)
2
Tak mi sie wydaje
Mycha: Kamil ostateczny wzor w pierwszym i trzecim jest taki jak napisalam
x
2+4 nie da sie juz rozbic


jezeli do x
2 czyli dodatniej liczby dodamy jeszcze jakas
liczbe dodatnia to na pewno bedzie to wieksze od zera
