Kombinatoryka
olala: Ile jest wszystkich dziesięciocyfrowych liczb naturalnych w których zapisie dziesiętnym suma
cyfr jest równa 5?
16 wrz 13:36
. :
Suma cyfr = 5 więc mamy takie mozliwosci:
1x piątka + 9x zera = 1 możliwość
1x czwórka + 1x jedynka + 8x zera = 9*2 mozliwosci
1x trójka + 1x dwójka + 8x zera = 9*2 mozliwosci
| | | |
1x trójka + 2x jedynka + 7x zera = | + 9*8 mozliwosci |
| | |
| | | |
2x dwójka + 1x jedynka + 7x zera = | + 9*8 możliwości |
| | |
| | | |
5x jedynka + 5x zera = | możliwości |
| | |
Sumujesz i gotowe
16 wrz 13:49
. :
Jeszcze powinno byc:
| | | | | |
1x dwójka + 3x jedynka + 6x zera = | + 9* | możliwości |
| | | |
16 wrz 13:50
circle:
II sposób− zastosowanie kombinacji z powtórzeniami
x
1+x
2+...x
10=5, x
1≥1, pozostałe x
i nieujemne
x
1+x
2+...x
10=4
| | | | 1 | |
= | = |
| *13*12*11=13*22=286 |
| | | 6 | |
16 wrz 14:48
olala: Dzięki
16 wrz 14:58