proszę o rozwiązanie
anna: w trójkącie równoramiennym ABC: AB jest podstawą, C(−2; 1) Prosta y = 2x − 5 jest
symetralną AC jedna z wysokości trójkąta zawiera się w prostej y = x + 3
Wyznacz współrzędne wierzchołków A i B
15 wrz 07:14
wredulus_pospolitus:
A co byłaś w stanie sama zrobić ?
15 wrz 07:30
anna: C ∊ y = x + 3 czyli należy do wysokości
wspólny punkt przecięcia się wysokości i symetralnej K( 8 ;11)
dalej nie wiem
15 wrz 07:52
chichi:
symetralna AC, da Ci współczynnik kierunkowy prostej, w której zawarty jest bok AC, punkt C
masz więc masz równanie tej prostej, rozwiązując układ składający się z równań tych prostych
otrzymasz współrzędne punktu będące środkiem odcinka AC, więc łatwo ze wzoru na środek odcinka
otrzymasz współrzędne punktu A. stąd jesteś w stanie otrzymać równanie prostej AB (prostopadła
do prostej w której zawarta jest wysokość i przechodząca przez punkt A). Rozwiązując układ
składający się z tych prostych otrzymasz środek AB i znów wzór na środek odcinka
15 wrz 08:08
anna: rozwiązałam zadanie według wskazówek chichi 15 wrz 2023 08:08
wyniki to A(6 ;−3) i B( −6 ; 9)
proszę o sprawdzenie
dziękuję bardzo
15 wrz 15:33
chichi:
jest ok
15 wrz 16:02
Klasa V-VIII:

Współczynnik kierunkowy prostej AC m
1= −0,5x
Rownanie prostej AC i przechodzącej przez punkt C (−2,1)
y−1= −0,5(x+2)
y=−0,5x (zielona
Wspólrzedne S srodka odcinka AC
{y=−0,5x
{y=2x−5(niebieska
x
s=2 y
s=−1
x
A= 2x
s−x
C
x
A= 4−(−2)=6
y
A= 2y
S−y
c
y
A= −2−1=−3
Punkt A(6,−3)
y=x+3 (czerwona
Wspólczynnik kieriunkowy prostej AB prostopadłej do y=x+3 m
2= −1
Równanie prostej AB i przechodzącej przez punkt A(6,−3)
y+3= −1(x−6)
y=−x+3(czarna
Wspólrzedne punktu K srodka odcinka AB
(y=x+3
[y=−x+3
x+3=−x+3
2x=0 x=0
y=3
Punkt K(0,3)
2x
K= x
A+x
B
x
B= 2x
K−x
A
x
B= 0−6=−6
2y
K= y
A+y
B
y
B= 2y
K−y
A
y
B= 6−(−3)= 9
Punkt B(−6,9)
Powinno być dobrze. Ale sprawdz czy |AC|=|BC|
15 wrz 16:09
anna: dziękuję bardzo rysunek mam taki sam
17 wrz 11:34