Wyznacz pierwiastki wielomianu
minta: Wyznacz pierwiastki wielomianu W(x) = x3 + 2x2 − (m+1)x + m−2 wiedząc, że jeden z
pierwiastków jest średnią arytmetyczną 2 pozostałych. Chciałbym wyznaczyć te pierwiastki
używając tego wzoru W(x)=(x−x1)(x−x2)(x−x3).
Z góry dziękuję za pomoc
12 wrz 19:34
wredulus_pospolitus:
| | p+q | |
W(x) = (x − p)(x − q)(x − |
| ) |
| | 2 | |
wymnażasz i się bawisz dalej
12 wrz 19:40
minta: Co oznaczają p i q? Poszczególne pierwiastki? Jeśli tak to czy możemy założyć że jeden
pierwiastek jest właśnie tą średnią czy trzeba liczyć to z np. 3 przypadkami?
12 wrz 19:49
. :
Miejsca zerowe.. . Było mi łatwiej tak napisać niż x1, x2, x3
12 wrz 19:50
. :
Nie mamy co zakładać mamy podane to w treści zadania, więc korzystamy z tej wiedzy aby od razu
zmniejszyć liczbę niewiadomych
12 wrz 19:51
minta: Potem trzeba wyznaczyć jeden pierwiastek ze wzórów viete'a, prawda? Mnożę i mnożę i wychodzą
jakieś chore wyniki
12 wrz 20:10
wredulus_pospolitus:
to źle mnożysz
12 wrz 20:17
minta: Po wymnożeniu nawet sprawdziłem w aplikacji do liczenia takich rzeczy i wyszło mi tak samo.
| | x1+x2 | |
(x−x1)(x−x2)(x− |
| ). Z tego wychodzi równanie które zajmuje mi całą stronę A5  |
| | 2 | |
12 wrz 20:25
wredulus_pospolitus:
2W(x) = (x−p)(x−q)(2x−(p+q)) = 2x3 − (2p +2q p+q)x2 + (pq + p2 + pq + pq + q2)x − (pq)2
2W(x) = 2x3 + 4x2 − 2(m+1)x + 2(m−2)
przyrównujemy współczynniki przy danych potęgach:
x3: 2 = 2
x2: −3(p+q) = 4
x1: p2 + 3pq + q2 = −2(m+1) −−−−> (p+q)2 + pq = −2(m+1)
x0: −(pq)2 = 2(m−2)
z równania x2 mamy: p+q = − 4/3
wstawiamy do równania x1 i otrzymujemy: 16/9 + pq = −2m − 2 −−−> pq = −2m − 34/9
wstawiamy do równania x0 i otrzymujemy: −4m2 − 136/9 m − 1156/81 = 2m − 4 −−−>
−−−> i rozwiązujesz to równanie kwadratowe
12 wrz 20:26
minta: Dziękuję bardzo
12 wrz 20:36
Mila:
Wzory Viete'a:
| x1+x2 | | −2 | | 2 | |
| = |
| i masz znany x3=− |
| |
| 2 | | 3 | | 3 | |
dalej prosto
12 wrz 20:39