Zawieranie sie zbiorów
Klasa 6 :
Wiedząc że
1) X; Y⊂{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
2) X∩Y={4,6,9}
3) XU{3,4,5}= {1,3,4,5,6,8,9}
4) YU{4,6}= {2,3,4,5,6,7,9}
Podac zbiory X i Y
Z drugiego warunku wiemy ze zbi ór X musi zawierać {4,6,9) i zbior Y musi zawierac {4,6,9}
Z warunku nr 3 wiemy ze zbior X nie bedzie zawierał {3} i {5 }
więc zbior X= {1,4,6,8,9}
Z warunku nr 4 odczytujemy zbior Y = {2,3,4,5,6,7,9} bo wiemy z 2 warunku ze Y musi zawierac
{4,6,9}
12 wrz 18:53
wredulus_pospolitus:

Najłatwiej zrobić to za pomocą diagramu Venna
Chciałbym zauważyć, że twiedzenie: Z warunku nr 3 wiemy ze zbior X nie bedzie zawierał {3} i {5
} jest
BŁĘDNE 
co prawda w tym zadaniu tak będzie ... ale nie możesz tego stwierdzić
na podstawie warunków 1−3 ... dopiero po zestawieniu także z warunkiem nr 4 można dojść do
takiego wniosku.
12 wrz 18:59
wredulus_pospolitus:
Jako przykład (dlaczego tak nie możesz stwierdzić) byłoby:
X ⊂ {1,2,3}
X u {2,3} = {1,2,3} −−−> Ty wnioskujesz −−−> X = {1}
ale przecież może być X = {1,2} a także X = {1,2,3} oraz X = {1,3}
12 wrz 19:01
Klasa 6 :
Właśnie tak potem pomyslałem ze to bedzie błedne,tylko spojrzalem na inne zadanie i
zapomniałem o tym
Dziękuje
12 wrz 19:06