matematykaszkolna.pl
kwadrat chomik: Podziel kwadrat z trzema prostymi liniami na trzy trójkąty i cztery czworokąty.
12 wrz 17:38
wredulus_pospolitus: Okey ... pytanie nr 1 −−− czy potrafisz za pomocą trzech prostych stworzyć 7 wielokątów w tymże kwadracie Jeżeli tak ... to pokaż przykład i przejdziemy dalej
12 wrz 18:27
wredulus_pospolitus: PS. Nie sądzę, aby pokazanie Ci po prostu rozwiązania było najlepszym wyjściem ... dlatego chciałbym zobaczyć czy uda mi się Ciebie nakierować na odpowiedź
12 wrz 18:28
chomik: rysunek
12 wrz 18:46
wredulus_pospolitus: rysunek okey .. no to mamy bazę którą będzie trzeba trochę zmodyfikować. Mamy 7 wielokątów, ale aż 4 trójkąty, a co gorsza 2 pięciokąty. Pytanie −−− jak można zmodyfikować jedną prostą tak aby (przykładowo) prawy dolny trójkąt nie był trójkątem, a czworokątem
12 wrz 18:53
12 wrz 18:58
wredulus_pospolitus: okey ... to już masz 3 trójkąty ... 2 czworokąty i 2 pięciokąty ... mam nadzieję, że się domyślasz, że teraz warto by było przerobić te 5cio kąty na 4rokąty emotka to jak przesuwając po jednej prostej usuniesz każdy z tych pięciokątów (będziesz musiał trochę się napracować aby ten trójkącik w środku nadal był widoczny emotka )
12 wrz 19:03
chomik: No własne próbuje przesuwowac jedną to zawsze coś za mało powstaje i ciagle czegos brakuje
12 wrz 19:06
wredulus_pospolitus: rysunek okey to pokażę co bym przesunął Teraz się baw z górnym pięciokątem ... ale to szybko Ci pójdzie po tej podpowiedzi ... tylko poprzesuwaj tak sobie linie, aby środkowy trójkąt nadal istniał.
12 wrz 19:10
wredulus_pospolitus: rysunek a na dokładkę −−− to był mój pierwotny układ −−− Ty będziesz masz trochę inny
12 wrz 19:14
12 wrz 19:59