Zawieranie sie podzbiorów
Klasa 6 :
Proszę o wytłumaczenie tego zadania
Zadanie :
x,y,z,t oznaczaja różne liczby naturalne
Rozpatrujemy pewne podzbiory zbioru E ={x,y,z,t}.Wiadomo ze
1) {x,y,1}⊂E
2) {1,2,z}⊂E
3) (x,y,3}⊂E
4) {y,t,4}⊂E
Wyznacz liczby x,y,z,t
12 wrz 15:09
wredulus_pospolitus:
Kluczem jest −−−> x,y,z,t są RÓŻNYMI liczbami
(1) w takim razie z = 1 lub t = 1
(2) w takim razie z ≠ 1 −−> więc t = 1 ... oraz x = 2 lub y = 2
(3) z tego wynika że z = 3 (bo t = 1 ≠ 3)
(4) w takim razie x = 4 więc z (2) mamy y = 2
Ot taka ścieżka dedukcji została przeprowadzaona.
12 wrz 15:17
Klasa 6 :
Dzięki za pomoc
12 wrz 15:27
Mila:

Tabelka Ci pomoże.
itd
12 wrz 15:33
Klasa 6 :
dziękuje
Milu 
Pozdrawiam serdecznie .
12 wrz 16:09
Mila:
Udało się?
12 wrz 16:13