Zbiory
Klasa 6 :

Niech A oznacza zbiór prostokątów niech B oznacza zbiór kwadratów
Wyznacz zbiory
a) AUB
b) AnB
c) A−B
d) B−A
AUB=A
AnB=B
A−B= zbiór prostokątów które nie sa kwadratami
B−A −−−tu mam pewien kłopot bo tak ma byc że należy do B i nie należy do A . Kwadrat moze
zawierac sie w prostokącie i tak samo prostokąt może zawierać sie w kwadracie
12 wrz 09:42
a7: moim zdaniem kwadraty minus prostokąty to zbiór pusty gdyż każdy kwadrat jest prostokątem czyli
od kwadratów odejmujemy prostokąty, które są kwadratami (inne prostokąty i tak nie należa do
kwadratów) i mamy w wyniku zbiór pusty
12 wrz 10:02
Klasa 6 :
Dziękuje za odpowiedz.
12 wrz 10:12