Podzbiory zbioru
Klasa 6 :
Ile różnych podzbiorów można utworzyć ze zbioru
a) A={a,b,c,d}
b) B={a,b,c d,e}
dla a)
{abcd} {∅}
{a} {b} {c} {d}
{a,b} {ac}{ad} {bc} {bd} {cd}
{abc} { acd} {bcd}
Do b)
{abcde} {∅}
{a} {b} {c} {d} {e}
{ab} {ac} {ad} {ae} {bc} { bd} {be} {cd} {ce} {de}
{abc} { abd} {ade} {bcd} { bce} {bde} {cde}
{abcd} {abce} {acde} {bcde}
To chyba będzie wszystko
12 wrz 00:01
wredulus_pospolitus:
ogólnie:
2liczba elementów
ponieważ tworząc podzbiór każdy element ma 'dwie możliwości' (albo jest w podzbiorze albo nie
jest)
Więc będziemy mieli:
a) 24 = 16 −−−> więc zapomniałeś o jednym ... o {abd}
b = 25 = 32 −−−> więc zapomniałeś o aż o czterech ... o {abe}, {acd}, {ace} i o {abde}
12 wrz 00:19
wredulus_pospolitus:
można też zauważyć, że liczba podzbiorów k−elementowych zbioru n−elementowego jest równa
Czyli dla (b):
| | | |
2 elementowych mamy: | = 10 |
| | |
| | | |
3 elementowych mamy: | = 10 |
| | |
Dzięki temu też od razu widać którego 'rodzaju' podzbiorów Ci brakuje i w jakiej ilości
12 wrz 00:23
Klasa 6 :
Bardzo dziękuje za wytłumaczenie
Muszę bardziej uważać przy wypisywaniu
Zaraz sobie to wydrukuje
12 wrz 00:32
wredulus_pospolitus:

Jeżeli upierasz się przy wypisywaniu wszystkich możliwych podzbiorów to warto sobie ułatwić w
tą sprawę.
1. Zauważ, że podzbiory można połączyć w pary −−− w każdej parze podzbiory nie będą miały
żadnego wspólnego elementu a ich suma da nam pełen zbiór (wyjściowy).
2. Zrobić tabelki tego typu:
gdzie 'x' oznacza 'nie wybrane' elementy w podzbiorach 3 elementowych ... oraz wybrane elementy
w podzbiorach 2 elementowych
Dzięki temu łatwiej będzie się nie zgubić jakiś podzbiorów.
12 wrz 00:52
Klasa 6 :
Nie upieram się zbytnio przy tym . W poleceniu było tez żeby je wypisać
Ta tabelka ułatwi sprawę
12 wrz 09:11