proszę o rozwiązanie
anna: Liczba ścian ostrosłupa prawidłowego jest o 5 mniejsza niż liczba jego krawędzi
. Pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa jest równe 35 cm2 ,
a pole podstawy jest równe 11 cm2 .
Pole jednej ściany bocznej tego ostrosłupa jest równe
A) 3 cm2 B) 8 cm2 C) 6 cm2 D) 4 cm2
6 wrz 19:34
wredulus_pospolitus:
Zauważ, że w ostrosłupie liczba ścian = liczbie wierzchołków
Natomiast z każdego wierzchołka podstawy wychodzą trzy krawędzie (dwie 'po podstawie' i jedna
'ku górze')
Liczba krawędzi podstawy będzie równa liczbie wierzchołków podstawy.
Skoro ogólna liczba wierzchołków jest o 5 mniejsza od krawędzi ... to oznacza że dokładnie 6
(5+1) krawędzi biegnie 'ku górze'.
6 krawędzi = 6 ścian bocznych
| | 24 | |
35 − 11 = 24 −−−> |
| = 4 odp (D) |
| | 6 | |
6 wrz 19:49
anna: dziękuję bardzo
6 wrz 20:30