proszę o rozwiązanie
anna: Kierowca o godz. 8:15 wyruszył w podróż z miejscowości Kulki do miejscowości Baryłki.
Po drodze, o godz. 9:05 minął miejscowość Snopki,
która znajduje się w odległości 60 km od miejscowości Baryłki.
Do Baryłek kierowca dotarł o godz. 10:45 i okazało się, że całą trasę z Kulek do Baryłek
pokonał ze średnią prędkością 40 km/h.
Oblicz średnią prędkość, z jaką ten kierowca przejechał trasę z Kulek do Snopków.
Wynik wyraź w km/ h .
obliczyłam czas przejazdu z Kulek do Baryłki
10:45 − 8:15 = 2h 30 min
dalej nie wiem
5 wrz 22:30
janek191:
cd.
S = v*t = 40 km/h* 2,5 h = 100 km
100 km − 60 km = 40 km
| | 5 | |
t1 = 9:05 − 8:15 = 50 min = |
| h |
| | 6 | |
| | 5 | |
v1 = 40 km : |
| h = 48 km/ h |
| | 6 | |
============================
6 wrz 00:11
Min. Edukacji: Ruch jednostajny, to byla kiedys 5 kl. SP czy cos się zmieniło?
6 wrz 06:54
anna: dziękuję bardzo
6 wrz 08:25
anna: chciałam sprawdzić wynik
6 wrz 08:26
: i co zgadza się
6 wrz 10:47
:::::
''Min. Edukacji: Ruch jednostajny, to byla kiedys 5 kl. SP czy cos się zmieniło?''
A konkretnie to kiedy fizyka była w V klasie szkoły podstawowej?
6 wrz 12:21
ABC: za moich czasów − rok szkolny 1981/82 − to była VI klasy szkoły podstawowej, podręcznik
zachowałem do dziś , tematy były całkiem poważne np prasa hydrauliczna rozkład sił
6 wrz 14:30
Mu Zhuohua:
Można wiedzieć kto był autorem tego podręcznika matematyki do klasy VI?
6 wrz 14:45
Mu Zhuohua:
A sorry mowa jest o fizyce a nie o matematyce .
6 wrz 14:53
ABC: z matematyki miałem podręcznik eksperymentalny Matematyka 6 Dąbrowska Przyjemski
z szóstką na okładce , też mam do dziś , bardzo ambitny, tw Talesa i prawdopodobieństwo metodą
drzew już było w 6 klasie
6 wrz 16:20
Mu Zhuohua:
Tak to fakt że ambitny , bo w moim jest to w klasie 7
Autor Aleksander Białas i Stefan Straszewicz .
6 wrz 16:33
janek191: @ABC
Uczyłem w VI klasie z takiego podręcznika. Był też układ współrzędnych w przestrzeni.
6 wrz 18:08
Min. Edukacji: tak fizyka byla od 6 kl. ale rownanie z jedna niewiadoma to juz były w 5kl na matematyce
6 wrz 19:15
:::::
''Min. Edukacji: tak fizyka byla od 6 kl. ale rownanie z jedna niewiadoma to juz były w 5kl na
matematyce''
Istotnie, nauka fizyki zaczynała się w VI klasie, lecz był to raczej wstęp do fizyki. Zadania z
ruchu jednostajnego i prędkości średniej były dopiero w klasie VII.
8 wrz 13:18