proszę o rozwiązanie
anna: Na zawody sportowe miała pojechać grupa uczniów,
w której miało być trzy razy więcej chłopców niż dziewcząt.
Z powodu choroby na zawody nie pojechało dwóch chłopców i jedna dziewczynka.
W konsekwencji, wśród uczniów, którzy pojechali na zawody
liczba chłopców była równa 103 liczby
dziewczynek.
Ilu uczniów miało początkowo pojechać na te zawody?
5 wrz 21:57
wredulus_pospolitus:
ch −−− poczatkowa liczba chłopaków
dz −−− początkowa liczba dziewczyn
ch = 3dz
taki oto układ równań masz do rozwiązania.
5 wrz 22:11
mat3:
4 d i 12 ch
5 wrz 22:13
anna: dziękuję bardzo
5 wrz 22:19
Mu Zhuohua:
9dz−6=10dz−10
dz=4
ch=3*4=12
Odp. Początkowo na zawody miało jechać 16 uczniów
5 wrz 22:22