Narysuj zbiór liczb zespolonych
andrzej: | | z+i | | 1 | |
Narysuj zbiór {z ∊ C: Im(z sprzężone) ≥ 2 ⋀ | |
| | = |
| } |
| | z2 + 1 | | 4 | |
z = x + yi
x, y ∊ R
z(sprzężone) = x − yi
−y ≥ 2
y ≤ −2
Natomiast mam problem z drugim warunkiem, nie jestem pewien czy dobrze główkuję..
|z + i| = 1 −> |x + yi + i| = 1 −>
√x2 + (y+1)2 = 1 −> x
2 + (y+1)
2 = 1
|z
2 + 1| = 4 −> |x
2 − y
2 +2xyi + 1| −>
√(x2 − y2 + 1)2 + (2xy)2) = 4 −>
(x
2 − y
2 + 1)
2 + (2xy)
2) = 16
Dziękuję za pomoc z góry
3 wrz 19:49
k: |z2 + 1| = |z+i||z−i|
3 wrz 21:26
k: Pamiętaj też o dziedzinie.
3 wrz 21:28
andrzej: a w jaki sposób wyznaczyć dziedzinę?
z2 + 1 ≠ 0
z ≠ i ?
3 wrz 22:01
wredulus_pospolitus:
a z = −i to zaginęło w akcji
3 wrz 22:16
Mila:

z
2+1=z
2−i
2=(z−i)*(z+i)
| | z+i | | 1 | |
| |
| |= |
| dla z≠i i z≠−i |
| | (z−i)(z+i) | | 4 | |
teraz dokończ
4 wrz 15:47