Wyznacz rząd macierzy w zależności od parametru a
gosciu: Wyznacz rząd macierzy w zależności od parametru a:
|a −a 0 1|
|−1 1 0 −a|
|−3 3 a 0|
| 0 0 0 a|
Próbowałem najpierw obliczyć wyznacznik tej macierzy:
|1 0 −a| |−1 0 −a| |−1 0 −a| |−1 1 0|
a* |3 a 0| −(−a)* |−3 a 0| +0* |−3 3 0| −1* |−3 3 a|
|0 0 a| |0 0 a| | 0 0 a| |0 0 0 |
Wychodzi, że:
a * a2 − ((−a)*(−a2)) = a3 − a3 = 0
Proszę o pomoc
3 wrz 14:41
. :
Ale co Ty tu właściwie liczysz?
3 wrz 15:43
. :
Fakt że wyznacznik jest równy 0 co Ci daje?
3 wrz 15:44
ABC: wie że rząd macierzy nie może być równy 4 niezależnie od wartości a, jeśli się w rachunkach nie
pomylił
ale nie podobają mi się jego rachunki
3 wrz 15:54
wredulus_pospolitus:
| | ⎧ | a −a 0 1 | |
| | ⎜ | −1 1 0 −a | |
| rzA = rz | ⎨ | −3 3 a 0 | =
|
| | ⎩ | 0 0 0 a | |
// w
3 = w
3 − 3w
2//
| | ⎧ | a −a 0 1 | |
| | ⎜ | −1 1 0 −a | |
| = rz | ⎨ | 0 0 a 3a | =
|
| | ⎩ | 0 0 0 a | |
// w
3 = w
3 − 3w
4 oraz w
2 = w
2 + w
4 //
| | ⎧ | a −a 0 1 | |
| | ⎜ | −1 1 0 0 | |
| = rz | ⎨ | 0 0 a 0 | =
|
| | ⎩ | 0 0 0 a | |
// zał. a≠0

; w
1 = w
1 + a*w
2//
| | ⎧ | 0 0 0 1 | |
| | ⎜ | −1 1 0 0 | |
| = rz | ⎨ | 0 0 a 0 | =
|
| | ⎩ | 0 0 0 a | |
// w
4 = w
4 − a*w
1 //
| | ⎧ | 0 0 0 1 | |
| | ⎜ | −1 1 0 0 | |
| = rz | ⎨ | 0 0 a 0 |
|
| | ⎩ | 0 0 0 0 | |
i chyba taka postać już wystarczy.
Z niej mamy:
dla a≠0 rzA ≤ 3 i szybko możesz pokazać, że wtedy rzA = 3
dla a = 0 wracamy do wyjściowej macierzy i od razu widzimy, że w
4 będzie 'zerowy' natomiast
w
3 = 3*w
2 ... więc rzA ≤ 2 ... i faktycznie będzie rzA = 2
3 wrz 15:56
wredulus_pospolitus:
rachunki miał dobre ... ale podejście do problemu mi się nie podoba, ponieważ nie jest to
informacja której nie mógł otrzymać w inny sposób, w sposób który przedstawiłem, a
jednocześnie w sposób który przybliży go do samego rozwiązania.
Innymi słowy − policzenie wyznacznika macierzy 4x4 w ten sposób było (moim zdaniem) stratą
czasu.
3 wrz 15:59
wredulus_pospolitus:
cholera ... w sumie to założenie, że a ≠ 0 jest zbyteczne

chociaż spodziewam się, że ktoś
by się przyczepił wtedy do 'spójności oznaczeń'
3 wrz 16:01
wredulus_pospolitus:
a do autora −−− popełniłem mały błąd przy przepisywaniu ... szczęsliwie nie miało to znaczenia
przy liczeniu wyznacznika.
|−1 1 0|
0*|−3 3 0|
|0 0 a|
3 wrz 16:06
gosciu: dziękuję wam pięknie za pomoc
3 wrz 16:22
gosciu: Jeszcze mam takie pytanie, bo chciałem to zrobić za pomocą szukania minorów.
Wiedziałem, po wyliczeniu wyznacznika, że rząd macierzy nie może być równy 4, dlatego
próbowałem znaleźć minor stopnia 3.
Po usunięciu 2 kolumny i ostatniego wiersza wychodzi macierz:
|a 0 1| a 0
|−1 0 −a| −1 0
|−3 a 0| −3 a
Wyznacznik jego jest równy:
−a − (−a3) = a3 − a = a(a2 − 1) = a(a − 1)(a + 1)
a(a−1)(a+1) ≠ 0
Czy dla: a ≠ 0 ∧ a ≠ 1 ⋀ a ≠ −1 rząd tej macierzy wynosi 3?
3 wrz 16:50
ABC: tak, ale niekoniecznie tylko dla takich a , bo na przykład dla a=1 jakiś inny minor 3x3 może
być różny od zera
3 wrz 17:01
. :
Tak.
Ale takie podejście do tematu nie jest zbyt optymalnym, Zauważ że musisz w ten sposób policzyć
do 16 wyznacznik ów macierzy 3x3, a następnie przejść do wyznacznikow macierzy 2x2.
Gdyby to zadanie było na kolokwium bądź egzaminie poprawkowy to jeszcze trzeba dorzucić
'stres', w efekcie stracisz za dużo czasu na zadanie które można zrobić w 5 minut.
Zauważ do jakiej macierzy doszedłem po paru przekształceniach, nagle jakiekolwiek obliczenia
wyznacznikow stały się niezwykle proste (więc i trudniej o pomyłkę)
3 wrz 17:04
Mariusz:
Gościu sposób którego chciałeś użyć jest poprawny
niemniej jednak jest bardziej złożony czasowo
Jeżeli dobrze pamiętam to na algebrze podczas wprowadzania pojęcia rzędu
stosowano właśnie ten sposób do jego obliczania
Stosowałeś rozwinięcie Laplace tylko mogłeś tak dobrać wiersz
albo kolumnę aby mieć mniej liczenia
Przykładowo w wyznaczniku z 3 wrz 2023 14:41
lepiej rozwijać względem ostatniego wiersza bądź trzeciej kolumny
Jeżeli wybierzesz obydwie możliwości łatwo zejdziesz ze stopniem do 2
To samo z wyznacznikiem z 3 wrz 2023 16:50
mogłeś rozwijać względem drugiej kolumny
3 wrz 17:25