Obwód trójkąta
Liu Yuru:

obwód ΔABD=42
AD=14 i to dwusieczna kąta A
Obliczyć obwód ΔABC to trójkąt równoramienny
{x+y+h=42
{2x+2y=?
x+y=42−h=42−14=28
2(x+y)=2*28=56
2 wrz 18:12
wredulus_pospolitus:
oczywiście dobrze.
Nurtuje mnie jednak takie oto pytanie −−− z jakiego poziomu jest to zadanie ?
2 wrz 19:31
chińczyk:
Obwód trójkata ABC:
2x+2y=2*42−2*14= 56
2 wrz 19:45
Liu Yuru:
wredulus nie rozróżniam jaki to poziom
Zadanie było z trójkąta równoramiennego.
Teraz mam takie zadanie z trójkata
W trójkącie równobocznym ABC przedłużamy bok AB poza punkt B o odcinek BB
1 równy 1 , bok BC
przedłużamy poza punkt C o odcinek CC
1 rowny 1 ,bok AC przedlużamy poza punkt A o odcinek
AA
1 rowny 1
Udowodnij ze trójkąt A
1B
1C
1 jest równoboczny
Z jakiej cechy tutaj skorzystać ?
2 wrz 20:50
Δ:
Cecha przystawania (bkb)
wΔA1CC1 |A1C|=a+1 , |CC1|=1 ,|<A1CC1|=120o
analogicznie wΔ BB1C1 i wΔ AA1B1
2 wrz 21:01
Liu Yuru:
Dziękuje .
2 wrz 21:09