Narysuj zbiór liczb zespolonych
troj: Witam, prosiłbym o pomoc w zadaniu oraz jego zrozumienia:
Narysuj zbiór liczb zespolonych:
| | z−2i | |
{z ∊ C: Im(z2) = 2 ∨ | |
| | = 1} |
| | z+1 | |
2 wrz 16:27
. :
No dobrze a z którą częścią masz problem?
2 wrz 16:30
troj: Zaczynam od
z = a + bi
a,b ∊ R
Re
z = a
Im
z = b
b
2 = 2
b =
√2 ∨ b = −
√2
| | a + bi − 2i | |
| |
| | = 1 |
| | a + bi + 1 | |
a + bi − 2i = a + bi + 1
−2i = 1
Nie wiem czy to tak powinno się robić, mam problem z zaznaczaniem takich rzeczy na płaszczyźnie
2 wrz 16:41
troj: Dobra jest błąd:
z = a + bi
a,b ∊ R
z2 = a2 − b2 + 2abi
Re(z2) = a2 − b2
Im(z2) = 2abi
Im(z2) = 2 <− z zadania
2abi = 2
abi = 1
2 wrz 17:10