Zbiór zdarzeń elementarnych
jarczysław: Pytanie tylko takie mam bo nie jestem pewien. Czy jeżeli wykonam 2−krotny rzut kostką do
gry(sześcienną) moc zbioru zdarzeń elementarnych(Ω=36). Czy ta moc tego zbioru będzie również
taka sama gdy wykonam 1−krotny rzut tą samą kostką ale będzie nie 1 kość tylko 2?
1 wrz 14:33
jarczysław: Wiem że gdy rzuce kością sześcienną 2x razy to |Ω| = 36,
czy kiedy natomiast rzuce raz dwiema kośćmi to ta |Ω| też się równa 36?
Wiadomo że dla niektórych może być to trywialne pytanie i w sumie takie jest ale chce zapytać.
1 wrz 15:21
wredulus_pospolitus:
Prawidłowa odpowiedź (chociaż zapewne niewiele Ci dająca) to: TO ZALEŻY

A zależy od tego jak zbudujemy przestrzeń zdarzeń (czyli tą cudowną Ω).
W prehistorycznych czasach (gdy byłem w szkole średniej). Nauczyciele wymagali od nas abyśmy w
każdym zadaniu z prawdopodobieństwa przed wykonaniem jakichkolwiek wyliczeń opisali słownie (i
dokładnie) przestrzeń zdarzeń, jak również zdarzenia które będziemy wykorzystywać w zadaniu
Do czego zmierzam ... zmierzam do tego, że najczęściej pojawiającym się problemem u uczniów
jest odpowiedzenie sobie na pytanie: " czy kolejność jest istotna w tym zdarzeniu? " a
odpowiedź powinna być: "Zależy od tego jaką omegę zbudowałeś."
Drugą istotną sprawą jest to, że każde zadanie z prawdopodobieństwa poprawnie policzysz (bez
błędu) gdy ZAWSZE będziesz podchodził do tego że kolejność losowania jest istotna (więc
wracając do Twojego pytania −> |Ω| = 6
2 = 36 w takim przypadku)
1 wrz 15:52
jarczysław: i w jednym i w drugim przypadku?
1 wrz 15:54
. :
Jeżeli bierzemy pod uwagę 'kolejnosc' losowania to nie ma różnicy czy rzucamy jedna kostka dwa
razy (1 i 2 rzut) czy rzucamy po raz dwoma (rozróżnialnymi) kostkami (np czerwona i
niebieska).
1 wrz 16:23