Wyznacz granicę ciągu w zależności od parametru p
0_0: Cześć, pomocy!
Wyznacz granicę ciągu a
n w zależności od parametru p
| | (p + 2)n2 + (p + 1)n | |
an = |
| |
| | |p2 − 4|n + 6 | |
próbowałem wyjąć n
2 przed nawias i zostało mi to:
| | p + 2 | |
an = |
| (reszta zmieżała do 0) |
| | |p2 − 4| | |
nie wiem czy tak powinienem to robić i co dalej?
29 sie 15:58
chichi:
raz taki wzór ciągu, raz taki... czym innym jest granica a czym innym wzór na n−ty wyraz ciągu
29 sie 16:09
0_0: nic nie rozumiem
29 sie 17:00
ABC:
czy jesteś samoukiem ? nauczycielka nie rozwiązywała podobnych przykładowych zadań ?
29 sie 17:08
Mu Qi:
Nie wiem czy dobrze myślę ale sprawdziłbym co się dzieje np dla p=2 i p=−2
29 sie 17:08
chichi:
jak Ty próbujesz wyciągać n
2, to cofnij się do 1 tematu z granic, a nie chwytasz za
sparametryzowane granice, od czegoś trzeba zacząć
29 sie 17:12
0_0: ABC i chichi ograniczeni jesteście,
proszę o rozwiązanie żeby się czegoś nauczyć nie utrudniajcie tego
29 sie 18:16
Mu Qi:
Żeby nie było
To nie moje zadanie
29 sie 18:29
Mu Qi:
Ja ogólnie ciągi i ich granice będe miał w II klasie
Ale weż sobie tak na chłopski rozum
Do czego może zmierzać granica ciągu (an) gdy n zmierza do ∞?
1) do (∞)
2) do (−∞)
3) do zera
4) granicą może być konkretna liczba
Więc na tym bym się skupił
Przepraszam tyle co moge pomóc . Nie jestem studentem
29 sie 18:44
0_0: Dzięki Mu Qi, ja też nie jestem studentem, i dalej mam mentlik w głowie jak o tym zadaniu myślę
29 sie 18:50
0_0: Mam tyle że przy
p = 2 g→∞
p = −2 g→−∞
I nie wiem co dalej
Ma ktoś pomysł
30 sie 09:28
wredulus_pospolitus:
1. Zauważmy, że dla p∊R mianownik > 0
2. dla p ≠ −2 stopień wielomianu w liczniku jest wyższy od stopnia wielomianu w mianowniku
3. Dla p+2 < 0 −−−> lim a
n = −
∞
4. Dla p+2 > 0 −−−> lim a
n = +
∞
4. Sprawdzamy co się dzieje dla p = −2
| | 0 −1*n | |
an = |
| = −n/6 −−−> lim an = −∞ |
| | 0 + 6 | |
30 sie 11:02
Hua Liulu:
Witam .
wredulus mam takie pytanie do Ciebie
W mianowniku mam |p2−4|
Sprawdzam dla p=−2
Dlaczego Tobie wyszło z tego 0 skoro |−22−4|=|−8|=8
Dlaczego wziąleś |(−2)2−4|=|4−4|=0 ?
Dziękuje za odpowiedz
30 sie 11:12
wredulus_pospolitus:
p
2 =
(−2
)2 = 4

bo za 'p' podstawiasz −2
zapis p
2 = − 2
2 jest błędny
30 sie 11:20
Hua Liulu:
OK.
Niekiedy mam z tym problem własnie .Dzięki
30 sie 11:26