Udowodnij, że dla liczb dodatnich a, b, c takich, że abc = 1 zachodzi nierówność
Pasjonat: Udowodnij, że dla liczb dodatnich a, b, c takich, że abc = 1 zachodzi nierówność:
| 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
| + |
| + |
| >= |
| |
| ab+b | | bc+c | | ca+a | | 2 | |
28 sie 18:14
Hua Liulu:
Próbowałbym tak
tak samo pozostałe ułamki
Potem masz
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| ab | | bc | | ca | | b | | c | | a | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| = |
| = |
| =1 bo a*b*c=1 |
| b | | c | | a | | abc | | 1 | |
Teraz by kombinowal z pozostałymi
28 sie 18:39
. :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
A od kiedy |
| = |
| + |
| |
| | ab+b | | ab | | b | |
28 sie 19:41
. :
Niesamowicie ciekawa matematyka przez Ciebie została tutaj wprowadzona.
28 sie 19:42
Hua Liulu:
Potem sie zorientowałem ze napisałem żle ale cos mi wypadło pilne o o tym zapomniałem
28 sie 20:13
Hua Liulu:
| | a+b | |
Pomyliłem z |
| =a/c+b/c |
| | c | |
28 sie 20:19
Pasjonat: Ale co by wtedy można było z tego uzyskać?
Bo trzeba tu chyba do jakiejś ze słynnej nierówności przekształcić bo z tego tematu jest to
zadanie
29 sie 10:34
Hua Liulu:
Przepraszam ale nie znam sie na tym.
Jedyne co moge podpowiedzieć to Lev Kurlyandchik napisał 3 książki o nierównośćiach i jedna z
nich jest Słynne nierówności
Wydawnictwo Aksjomat .
Może poszukaj jej i tam znajdziesz odpowiedz na to zadanie
29 sie 11:06
29 sie 13:25
Pasjonat: Dziękuję za pomoc 😀
29 sie 16:30