matematykaszkolna.pl
Wyrażenia wymierne - zastosowania Wojtek123: Bolek i Lolek w ciągu 10 godzin wspólnie wyplewili ogródek. Gdyby najpierw 5/7 ogródka wyplewił Bolek, a potem pozostałą część − Lolek, praca trwałaby 20 godzin. Ile czasu plewiłby ogródek każdy z chłopców, gdyby pracował samodzielnie?
27 sie 19:19
. : Treść jest mocno zdradziecka. Na pewno kropka w kropkę przypisana treść? Chodzi mi o drugie zdanie.
27 sie 19:28
Wojtek123: Tak, kropka w kropkę jest przepisana. Siedzę nad tym od godziny i nie mogę nic sensownego wymyślić...
27 sie 19:33
Tosia: Bolek −− 14 h Lolek −− 35 h
27 sie 20:08
Wojtek123: A zdradziłabyś, jak doszłaś do tego wyniku? Bo są poprawne, to jest jeden z wyników, który jest w odpowiedziach podany
27 sie 20:14
Tosia: lub Bolek−−20 h i Lolek −−20 h
27 sie 20:18
Tosia: x −− liczba godzin potrzebna na wyplewienie ogródka tylko przez Bolka y −− " " " tylko przez Lolka
 1 

−− tyle pracy wykona Bolek w ciągu jednej godziny ( wydajność )
 x 
 1 

−−− " " " Lolek " "
 y 
 1 1 1 

+

=

x y 10 
 5 2 

x+

y= 20
 7 7 
teraz tylko rozwiąż ten układ równań
27 sie 20:28
Wojtek123: super, dziękuję bardzo za pomoc!
27 sie 20:32
Min. Edukacji: Takie zadanie było kiedyś w 5kl SP
28 sie 08:04
::::: ''Min. Edukacji: Takie zadanie było kiedyś w 5kl SP'' Możesz podać w jakiej książce lub w jakim zbiorze zadań było takie zadanie?
6 wrz 12:23
Min. Edukacji: nie mogę bo...juz go nie mam emotka takie zadanie bylo ale z kopaniem studni a nie ogrodka
6 wrz 19:17
Min. Edukacji: ::::::::sprawdz sobie w Internecie zbiór zadań w latach '70 wtedy były jedynie słuszne podręczniki a nie sto do wyboru więc nie będzie trudno
6 wrz 19:18
::::: Moim zdaniem mocno przesadziłeś z tą V klasą, gdyż jej uczniowie nie miel ani aparatu matematycznego, ani odpowiedniej wiedzy z fizyki. Pokuszę się nawet o tezę, iż nieliczni absolwenci SP zdołaliby rozwiązać powyższe zadanie.
8 wrz 13:24
chichi: kiedyś to było, nie to co tera... smartfony, drony i inne tego typu telefony
8 wrz 13:37
Gu Yuli: https://zapodaj.net/plik-OBKjmyQQ6M https://zapodaj.net/plik-vspK3ALUes rozdział VII Czasy sie zmieniają i postęp idzie do przodu Kiedyś suwak logarytmiczny dzisiaj kalkulator ,czy potęzne maszyny obliczeniowe .
8 wrz 14:49