Z talii 24 kart
lasso: Z talii 24 kart (4 asy, 4 króle, 4 damy, 4 walety, 4 dziesiątki, 4 dziewiątki) losujemy 5
kart. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
d) wylosujemy dwa króle lub trzy damy
|Ω| = 42504
d − dowolna karta, która nie jest ani damą ani królem
K − jeden z czterech króli
D − jedna z czterech dam
możliwe wylosowanie:
2K, 3d
2K, 3D
3D, 2d
|A| = (4/2) * (16/3) + (4/2) * (4/3) + (4/3) * (16/2) = 3864
P(A) = 3864/42504
prawidłowa odpowiedź: 947/5313
Czy ktoś pomoże znaleźć błąd?
27 sie 18:38
wredulus_pospolitus:
(d) a ile razy losujemy karty
27 sie 18:59
wredulus_pospolitus:
jak wyznaczona została |Ω| = ...
27 sie 19:01
wredulus_pospolitus:
błąd polega na tym, że w 'dowolnych' nie uwzględniasz sytuacji gdy:
wylosowałeś 2 K , 2d i 1 D

To przecież także podchodzi pod: "dwa króle LUB trzy damy"
oraz wszelkie inne kombinacje −−− np. 3K i 2D, 4K i 1d, itd.
27 sie 19:03
wredulus_pospolitus:
Jaki więc wniosek z tego należałoby wysnuć

−−− jedyny słuszny wniosek to: najlepiej zrobić
to z przeciwnego
27 sie 19:04
wredulus_pospolitus:
Twoje rozwiązanie byłoby (liczbowo) prawidłowe gdyby treść brzmiała:
(d) wylosujemy DOKŁADNIE dwa króle lub DOKŁADNIE trzy damy
27 sie 19:07
wredulus_pospolitus:
chociaż poprawka −−− nawet wtedy sytuacja: 2K, 2D i 1d musiałaby być brana pod uwagę (i nie
tylko ta)

Więc nawet wtedy Twoje rozwiązanie byłoby błędne.
27 sie 19:08