Zadanie z limitów ciągów
0_0: szybkie zadanie z limitów ciągów
Siema,
zastanawiam się gdzie popełniłem błąd. Odpowiedź to 2, lecz nie mogę do tego dojść (wychodzi mi
1).
Oblicz granicę ciągu:
| | 1 + 2 + 3 + ...+ 2n | |
an = |
| |
| | n2 + 1 | |
w liczniku robę sumę ciągu arytmetycznego, oraz dzielenie przez 2 wypycham do mianownika:
| | (2n + 1)n | | | |
lim n→∞ |
| = lim n→∞ |
| = czyli |
| | 2n2 + 2 | | | |
licznik zmierza do 2 i mianownik = 1
Będę bardzo wdzięczny za szybkie naprowadzenie
24 sie 13:28
chichi:
"oraz dzielenie przez 2 wypycham do mianownika:"
| | 1+ 2n | |
kolega od 1 do 2n jest 2n składników w tej sumie, zatem S2n = |
| * 2n = n(2n+1) |
| | 2 | |
| | n(2n+1) | |
stąd an = |
| → 2 |
| | n2+1 | |
wychodzi Ci 1, a piszesz " licznik zmierza do 2 i mianownik = 1" wynikiem wtedy byłoby 2
24 sie 13:33
0_0: Dzięki, wszystkiego dobrego!
24 sie 14:13
Get it back:
Mam pytanie
Czy limes i limit to jest to samo?
24 sie 15:24
chichi:
jedno z łaciny, drugie z angielska
24 sie 15:25
Get it back:
Dziękuję
24 sie 15:26