Przyrządy optyczne
o rany julek:
Dla jakich całkowitych wyrażonych w cm wartości ogniskowej f
ok lunety Keplera(≈teleskopu)
| | nDfok | |
korzystając z przybliżonego wzoru fob= |
| otrzymamy wynik z dokładnością |
| | D+fok | |
do 1 cm
24 sie 09:37
Wiem:
Po prostu widzisz:
| | nfokD−fok2 | |
Wzór dokładny fob= |
| |
| | D+fok | |
D−odległość dobrego widzenia , n −powiększenie
__________________________________________
(f
ok−x)(f
ok+D)=f
ok2
l=f
ok+f
ob
__________________________
24 sie 10:04
sd: Po prostu widzisz to co przepisałeś to wierutna bzdura błaznie
24 sie 11:12