Cd przedziały
Susu:

Znajdż sumę i iloczyn wszystkich przedziałów postaci
A) [n.n+1] gdzie n jest dowolna liczba naturalna
B) (n,n+1) gdzie n jest dowolna liczba naturalna
Jest tak że 0∊N ( tak jest przyjęte w podręczniku )
A) bedziemy mieli przedziały [0.1] [ 1,2] [2,3] [3,4] [4,5] itd
Suma to <0,
∞)
natomiast iloczyn [0,1]∩[1,2] ={1}
{1}∩[2,3]=∅
{∅}∩[3,4]=∅ itd
Więc iloczynem tych wszystkich przedziałow jest zbiór pusty
B) będziemy mieli takie przedziały (0,1),(1,2) (2,3) (3,4) itd
suma to (0,
∞)\C
+
iloczyn (0,1)∩(1,2)=∅
{∅}∩(2,3)=∅
itd więc iloczynem tych wszystkich przedziałow będzie zbiór pusty