Dowody-przedziały
Susu:
Te dowody to dla mnie zmora
Zadanie nr 1
Udowodnij że jeśli a<b i c<d to (a,b)U(c,d)−−− przedział otwarty ⇔(a,b)∩(c,d)=∅
Zadanie nr 2
Napisz i udowodnij odpowiednik twierdzenia z zadania nr1 dla przedziałów zamkniętych
22 sie 12:48
Saizou : Na pewno wszystkie spójniki w zadaniu 1 są dobrze zapisane?
Udowodnij że jeśli a<b i c<d to (a,b)U(c,d)−−− przedział otwarty ⇔(a,b)∩(c,d)=∅
22 sie 13:21
usuS:
To po co się nimi katujesz?
22 sie 13:24
22 sie 14:00
ite:
Saizou być może ten zapis to skrót od
jeśli a<b i c<d to (a,b)U(c,d) jest przedziałem otwartym
22 sie 15:00
chichi:
po pierwsze jest to suma przedziałów otwartych, a nie przedział otwarty.
po drugie przepisz poprawnie polecenie, jeśli nie chcesz aby ktoś dowodził bzdur.
22 sie 16:34
Susu:
chichi
O godz 14:00 wstawiłem skan zadania bo Saizou tez miał wątpliwości
22 sie 16:38
chichi:
a co Ty nie widzisz, że po równoważności jest ≠, a nie =
22 sie 16:41
chichi:
a teraz wytłumacz na czym polega twoja nauka? jaki podręcznik odpowiedni do tego zbioru zadań
czytasz, który przygotowuje cię do robienia tego typu zadań? bo jeśli żaden, tylko otworzyłeś
sobie zbiorek i robisz co tam potrafisz, a czego nie to wrzucasz na forum, to to nie jest
żadna nauka tylko sprawdzanie swoich matematycznych umiejętności. gdybyś poszedł na studia, to
wiedziałbyś, że przed ćwiczeniami jest wykład, który daje teoretyczne przygotowanie do
praktyki czyli rozwiązywania zadań, same ćwiczenia nie miałyby sensu, matematyki trzeba się
uczyć w całości, a nie jedynie rozwiązywania zadań, co z tego, że ktoś Ci pokaże rozwiązanie?
22 sie 16:46
Susu:
Wybacz ale jestem w trakcie robienia okularów do czytania bo mi siada wzrok (jestem juz
......)
Dlatego wstawiłem skan . Fakt żle przeczytałem
Pomijając to niedopatrzenie to jak to udowodnić?
22 sie 16:46
Susu:
Już kiedyś pisałem
Ćwiczenia oraz zadania pochodzą z podręcznika Matematyka −Podręcznik do liceum
ogólnokształcącego i techniku . Klasa1 Jan Anusiak
22 sie 16:57
ite:
chichi ad16:46 tak jak istnieje sport i istnieje rekreacja,
tak samo są tacy, którzy chcą zostać profesjonalistami
i ci, którzy chcą (lub muszą) rozwiązać tylko kilka zadań.
Niech się ludzie uczą tego, co komu pasuje i tak jak pasuje : )
I niech każdy ma swój Mt Everest (mój to akurat Rotunda), byle był na nim szczęśliwy.
22 sie 18:48
Adamm:
Suma zbiorów spójnych o punkcie wspólnym jest spójna.
Zbiory spójne na R to przedziały.
Jeśli przedziały są otwarte to ich suma jest owarta
Jeśli przedziały są zwarte to ich suma jest zwarta.
27 sie 10:15
Adamm: Proste i przyjemne, wystarczy znać topologię
27 sie 10:17
Adamm:
Inne ciekawe zadanie dla tych starszych:
Policzyć odległość Hausdorffa między dwoma odcinkami [a, b] i [c, d].
27 sie 10:30