trójkąty
patrycja: dANY JEST TROJKĄT 2, 2√2 i √2 + √6. Ile jest równa suma dwóch największych kątów tego
trójkąta?
22 sie 09:30
ABC:
150o
22 sie 10:16
: tw. Carnota zna
22 sie 10:17
ABC:

Dwa złączone trójkąty "ekierkowe" spełniają treść zadania
i po ptokach
22 sie 10:36
: żeby to wiedzieć trzeba wczesniej potrenowac rozwiązując 100 zadań i watpię żeby nauczyciel
zaliczył taką zgaduj zgadulę)
22 sie 11:26
22 sie 14:07
Mila:

Sposób
ABC jest błyskotliwy. Jeśli się nie wpadnie to trzeba popracować.
Na pewno znasz tw.Pitagorasa.
1) sprawdzasz czy Δ jest prostokątny− Nie.
2)
Szkic Δ, najdłuższy odcinek rysujesz jako podstawę
a)
x+y=
√6+
√2
y
2+h
2=8
x
2+h
2=4
======= (−)
y
2−x
2=4⇔(y−x)*(y+x)=4
b)
(y−x)*(
√6+
√2)=4 /*(
√6−
√2)
4(y−x)=4(
√6−
√2)
c)
y−x=
√6−
√2
y+x=
√6+
√2
=====(+)
⇔
y=
√6 i x=
√2, h=
√2
Dalej już prosto.
24 sie 21:07
Monika: Mila, zaciekawiło mnie to zad.
A można je rozwiązać tak, żeby z tw. cosinusów wyliczyć te kąty i potem dodać 2 największe?
24 sie 22:13
Susu:

a=2
b=2
√2
c=
√2+
√6=
√2(1+p{3| jesli potrzebne będzie
Korzystam z tego ze w trojkącie naprzeciwko większego boku leży większy kąt
Wystarczy policzyć αi β bo γ=180
o−(α+β(
24 sie 22:47
Monika: No tak, jeden z kątów wyliczę z tw. cosinusów, jeśli to zad. z profilu rozszerzonego, potem
drugi, trzeci z własności kątów w trójkącie (suma =180) i już ma 3 kąty znane.
24 sie 22:54
ABC:
Wystarczy policzyć miarę najmniejszego kąta ostrego α −− naprzeciw boku a=2
bo β+γ=180
o−α
z tw. Carnota ( cosinusów)
| (2√22+(√2+√6)2−22 | |
cosα= |
| |
| 2*2√2(√2+√6) | |
| 8+8+2√12−4 | | √3 | |
cosα= |
| =......... = |
| |
| 8+4√12 | | 2 | |
α=30
o
to suma β+γ=150
o
24 sie 23:09
: bingo

nareszcie po 2 dniach, 12 godzinach i 52 minutach od mojej wskazówki natrafiono na ten prosty
choć rzemieślniczy lecz niezawodny sposób rozwiązania zagadki
26 sie 11:25