xxxx
filemon: Takie zadanko przykładowe(bodajże z rekursji):
"Oprocentowanie lokat w banku wynosi 5% w skali roku. Bank proponuje dwa sposoby gromadzenia
kapitału:
(a) Na początku pierwszego roku wpłacamy 1000 zł, odsetki doliczane są do kapitału na końcu
każdego roku.
(b) Na koniec każdego roku wpłacamy po 100 zł, odsetki też są doliczane do kapitału na końcu
każdego roku (oczywiście
na końcu roku bank nie doliczy odsetek od 100 zł, które właśnie wpłaciliśmy).
Ile zgromadzimy pieniędzy na każdej z lokat po n latach? Podaj rozwiązanie rekurencyjne"
I takie moje pierwsze pytanie. Od czego zacząć takie zadanie. Czy od warunków początkowych czy
one są tu w ogóle potrzebne i jakie. Ja jeżeli już miałbym podać te warunki początkowe to by
były 2. Pierwszy:
a1 = 1000
a2 = 100
Przepraszam za takie trochę udziwnienie w kontekście tego zadania ale nie jestem na bakier za
bardzo z rekursją.
21 sie 20:09
wredulus_pospolitus:
(a) an+1 = an*1.05 ; a1 = 1000*1.05
(b) bn+1 = bn*1.05 + 100 ; a1 = 100*1.05
21 sie 20:26
wredulus_pospolitus:
oczywiście ... w (b) miało być b
1 a nie a
1
21 sie 20:26
filemon: ok dzięki.
21 sie 21:12
filemon: Zapomniałem spytać o jeszcze jedną rzecz. Na końcu jest pytanie ile zgromadzimy pieniędzy na
każdej z tych lokat po n latach. Czy to co napisałeś wystarczy czy to jest gotowe rozwiązanie
bo chyba powinien być jakiś jeszcze wzór jeśli się nie myle.
21 sie 21:24