Indukcja
Gentelmen: Proszę o pomoc bo już nie daje rady. Jak z tego
2n + 3n = 5(2n−1+3n−1)−6(2n−2+3n−2) przejść do tego
4*2n−2+9*3n−2
21 sie 16:25
ABC: najlepiej podaj dokładnie co masz udowodnić przez indukcję
21 sie 16:27
. :
L = 4*2n−2 + 9*3n−2
P= 5*2*2n−2 + 5*3*3n−2 − 6*2n−2 − 6*3n−2
No i jedziesz dalej aby pokazać że 0 = 0
21 sie 16:40
21 sie 16:46
21 sie 17:03
. :
A ja nie rozumiem o co Ci właściwie chodzi.
21 sie 17:06
21 sie 17:30
Gentelmen: wiadomo o co mi chodzi czy nie?
21 sie 17:49
. : No to patrz co napisałem o 16.40 po P =....
21 sie 18:07
Mariusz:
Tylko że na tym obrazku jest zadanie z następującym poleceniem
Znajdź postać zwartą ciągu zadanego równaniem rekurencyjnym
a
0 = 2
a
1 = 5
a
n=5a
n−1−6a
n−2 , n ≥ 2
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=2∞a
nx
n=∑
n=2∞(5a
n−1−6a
n−2)x
n
∑
n=2∞a
nx
n=5(∑
n=2∞a
n−1x
n)−6(∑
n=2∞a
n−2x
n)
∑
n=2∞a
nx
n=5x(∑
n=2∞a
n−1x
n−1)−6x
2(∑
n=2∞a
n−2x
n−2)
∑
n=2∞a
nx
n=5x(∑
n=1∞a
nx
n)−6x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n−2−5x=5x(∑
n=0∞a
nx
n−2)−6x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
(1−5x+6x
2)(∑
n=0∞a
nx
n)=2+5x−10x
| | 2−5x | |
∑n=0∞anxn = |
| |
| | 1−5x+6x2 | |
| | 2−5x | |
∑n=0∞anxn = |
| |
| | (1−2x)(1−3x) | |
| | (1−3x)+(1−2x) | |
∑n=0∞anxn = |
| |
| | (1−2x)(1−3x) | |
| | 1 | | 1 | |
∑n=0∞anxn = |
| + |
| |
| | 1−2x | | 1−3x | |
∑
n=0∞a
nx
n = ∑
n=0∞2
nx
n+∑
n=0∞3
nx
n
∑
n=0∞a
nx
n = ∑
n=0∞(2
n+3
n)x
n
a
n = 2
n+3
n
22 sie 07:42
Mariusz:
Co do fragmentu zaznaczonego na zielono
5(2n−1+3n−1)−6(2n−2+3n−2)
10*2n−2+15*3n−2−6*2n−2−6*3n−2
(10−6)*2n−2+(15−6)*3n−2
4*2n−2+9*3n−2
2n+3n
22 sie 07:49
Gentelmen: dziękuje ślicznie
22 sie 18:20